23 noiembrie 2024

Sindicaliștii din Învățământ solicită un spor pentru „perioada îndelungată de expunere a cadrelor didactice la radiațiile emise” de calculatoare sau tablete

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) cere Guvernului „o atenție mult mai mare” pentru profesori. Mai precis, modificarea Hotărârii de Guvern 34/2018, astfel încât să se acorde „sporul pentru condiții de muncă pentru personalul didactic care, în contextul epidemiologic actual, își desfășoară activitățile didactice în sistem online”. FSLI își argumentează cererea prin aceea că „multe unități au funcționat în scenariul doi sau trei, iar pentru următoarele 30 de zile și nu numai, actul educațional se va desfășura la nivel național exclusiv online, ceea ce presupune o perioadă îndelungată de expunere a cadrelor didactice la radiațiile emise de dispozitivul/dispozitivele electronice pe care fiecare le deține, prin resurse financiare proprii și pe care le utilizează în activitatea profesională”.

De asemenea, FSLI mai susține că „gradul de nemulțumire al salariaților este din ce în ce mai mare”, pentru că Guvernul „nu a avut, printre priorități, personalul din învățământ”. Se invocă să se aibă în vedere şi faptul că asigurarea condiţillor normale de muncă este o obligaţie legală ce revine fiecărui angajator potrivit Codului muncii, iar măsura desfăşurării activităţilor didactice în sistem online a fost dispusă, la început, de către Guvernul României, iar în anul şcolar 2020-2021 a fost dispusă prin ordin de ministru, respectiv Ordinul comun M.E.C./M.S. nr. 5487/1494/2020 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învătământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, dar şi O.M.E.C. nr. 5972/2020 pentru suspendarea activităților care presupun prezența fizică a preşcolarilor şi elevilor în unitățile de învătământ preuniversitar.



„Gradul de nemulțumire al salariaților din sistem este din ce în ce mai mare, în condițiile în care Guvernul României nu a avut, printre priorități, salariații din învățământ. Neacordarea majorării salariale care se cuvenea, începând cu data de 1 septembrie 2020, personalului didactic şi, nu în ultimul rând, atacarea la Curtea Constituțională a României a proiectului de Lege privind acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învățământ în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, sunt o dovadă a celor afirmate mai sus. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ consideră că este momentul ca guvernanţii să înțeleagă că TREBUIE INVESTIT ÎN EDUCAȚIE! Dacă nu se va pune capăt subfinanțării permanente a sistemului de învățământ, consecinţele le vor resimți copiii noştri! Este o realitate că pandemia va mai continua o bună perioadă de timp, dar este tot o realitate că, în orice condiții, educarea copiilor, indiferent de vârstă, trebuie şi ea să continue, în condiţii cât mai apropiate de normalitate! Acest lucru nu se poate realiza decât dacă statul va investi în dotarea tehnică a celor care sunt responsabili de actul educaţional, dar şi în stimularea financiară a personalului din învățământ!”
prof. Adrian Purcaru,
prim-vicepreședinte FSLI și președinte FSLI Bacău



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014