30 septembrie 2024
SportFotbalul mic își ia adio de la 2020

Blocat din cauza pandemiei, campionatul băcăuan al Ligii a IV-a va începe, probabil, în martie 2021. Președintele AJF Bacău, Cristi Sava, ia în calcul și varianta unui sistem cu trei serii în loc de două.

Fotbalul mic își ia adio de la 2020

O etapă de campionat și două meciuri de „baraj”. La atât s-a limitat Liga a IV-a băcăuană în 2020. Etapa a avut loc în martie și a contat pentru mini-returul sezonului regulat, ediția 2019-2020. Apoi a venit pandemia COVID-19, iar totul a fost blocat. N-a mai fost loc decât pentru dubla manșă a barajului din iulie, dintre Viitorul Curița și FC Dinamo Bacău ce a desemnat campioana. Programată să înceapă la mijlocul lui septembrie, ediția 2020-2021 a fost compromisă de protocolul ministerial privind testarea echipelor de amatori. În aceste condiții,  fotbalului mic nu i-a mai rămas decât să aștepte. Să aștepte vremuri mai bune. Cum acestea nu au venit, Asociația Județeană de Fotbal Bacău a decis ca începerea stagiunii competiționale să fie amânată pentru primăvara viitoare, atunci când este posibilă și o schimbare de format. Președintele AJF Bacău, Cristian Sava, ia în calcul varianta unui sistem cu trei serii a câte echipe, împărțite tot pe zone geografice.

Cristi Sava, președintele AJF Bacău

-Domnule Sava, mai e vreo șansă ca Liga a IV-a băcăuană să înceapă anul acesta?



-Niciuna. Principalul impediment în toată această perioadă a fost și, din păcate, văd că rămâne, protocolul ministerial care prevede obligativitatea efectuării de teste anti-COVID-19 la interval regulat atât pentru echipele din fotbalul amator, cât și pentru cele de juniori. Mi-e greu să cred că există în România multe cluburi de liga a patra care să-și poată permite efectuarea de astfel de teste la fiecare două săptămâni. Un calcul simplu ne arată că, la un lot de 20 de jucători și la 300 de lei cât costă un astfel de test, ar fi nevoie de 12.000 lei pe lună. Asta doar pentru teste. Cine are acești bani?

-Și care ar fi soluția?

-Eliminarea obligativității testării la fotbalul amator, așa cum s-a decis în Germania, de exemplu. Sau introducerea unui preț de testare redus. Am văzut că ministrul Stroe vorbea de 5 euro per test, ceea ce ar fi foarte convenabil. Deocamdată, însă, avem doar vorbe. Dar, și dacă acest tarif ar deveni operabil mâine, tot nu am putea începe campionatul Ligii a IV-a acum. Suntem în noiembrie și vremea rea bate la ușă.

-Prin urmare?

-Prin urmare, vom încerca să începem campionatul în martie.  Sperând ca, până atunci, fie să se elimine obligativitatea testării o dată la două săptămâni, fie să se ajungă la prețuri modice pentru un test.

-Dacă s-ar începe în martie, ați avea timp să încheiați sezonul?

-Da, pentru că, prin necalificarea echipei naționale la Euro, am putea duce finalul sezonului până înspre 30 iunie. Noi ne-am dori ca, la nivelul Ligii a IV-a, să rămânem la formula cu două serii a câte 12 echipe. Dacă nu vom avea timpul necesar la dispoziție, nu este exclus să mizăm și pe o variantă cu trei serii a câte opt echipe, împărțite, de asemenea, pe criterii geografice. Vom vedea.

-Și la juniori?

-La categoriile mici de vârstă, U9, U11 și U13, cel mai probabil vom apela la turnee. Din păcate, se împlinește anul de când juniorii nu au mai susținut un meci oficial. Este o situație grea, mai ales că unii dintre ei vor sări peste niște etape și vor face trecerea bruscă de la fotbalul jucat pe un teren de dimensiuni reduse la cel jucat pe un teren de dimensiuni normale.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img