22 octombrie 2024
ActualitateZile libere plătite, pentru părinți

Zile libere plătite, pentru părinți

În ultima sa ședință, Guvernul României a decis acordarea unor zile libere părinților care trebuie să-și supravegheze copiii în timpul cursurilor școlare, pentru că nu au altă variantă, și a stabilit anumite măsuri de sprijin destinate salariaților și angajatorilor. Astfel, în situația în care activitatea didactică în unitățile de învățământ, inclusiv în cele de educație antepreșcolară și preșcolară, se desfășoară în scenariile 2 și 3 (elevii sunt prezenți la școală prin rotație, respectiv cursurile se desfășoară exclusiv on-line), numărul zilelor libere va fi în funcție de perioada prevăzută de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

Măsura se aplică și în cazul părinților sau al reprezentanților legali care au în îngrijire, supraveghere și întreținere unul sau mai mulți copii școlarizați, cu boli cronice, pentru care medicul de familie ori cel de specialitate a emis adeverință în vederea realizării educației la distanță. În această situație, solicitantul va depune la angajator, pe lângă cerere, copia certificatului de naștere al copilului și a adeverinței medicale, precum și declarația pe propria răspundere că nu a beneficiat de zile libere celălalt părinte.



În scenariile 2 și 3, zilele libere plătite, pentru părinți, se dau numai după ce au fost epuizate toate celelalte opțiuni prevăzute de reglementările legale privind desfășurarea activității prin telemuncă sau muncă la domiciliu. De reținut că pentru zilele libere suma acordată va fi de 75 la sută din salariul brut, dar nu mai mult din câștigul salarial mediu, la nivel național. Noile reglementări se referă și la condițiile în care se achită sprijinul de 2.500 lei pentru salariații care au lucrat prin telemuncă în perioada stării de urgență. Astfel, această sumă o pot obține doar angajatorii care și-au îndeplinit obligațiile legale de modificare a raportului de muncă al salariatului și au transmis această schimbare în Registrul electronic de evidență a salariaților (REVISAL).



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img