Sunt mereu pe fuga, alaturi de noi. Ajung mereu primii la interventii. Nu vorbim de politie, jandarmerie sau ambulanta, ci despre lucratorii SMURD, din cadrul Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Bacau. Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare Bacau a implinit un an de când s-a infiintat. Numai echipajele de Descarcerare au intervenit anul acesta in 27 de cazuri, majoritatea dintre ele fiind accidente rutiere. Misiunea acestor oameni este de a salva vieti din ghearele fiarelor contorsionate.
Putini stiu ce presupune activitatea echipajelor SMURD. Ce simt, ce vad si cele le este dat sa faca. Zilnic, zeci de persoane sunt asistate medicat se catre acest serviciu. In Bacau SMURD dispune de o singura autospeciala de Descarcerare, dotata complet cu utilaje performante. Exista insa si module pentru aceasta activitate pe celelalte masini de stins incendii, astfel incât pot fi acoperite si zonele Onesti si Moinesti. Acestea intervin doar in cazuri mai simple. Daca situatia este grava, autospeciala de Descarcerare din Bacau se deplaseaza in tot judetul. De fiecare data insa, echipajul merge insotit si de Ambulanta SMURD. Care este diferenta intre aceasta si Ambulanta civila? "Nu sunt diferente majore. Paramedicii nostri sunt pregatiti pentru a acorda primul ajutor si pentru a desfasura activitati prespitalicesti. Daca la locul interventiei se confrunta cu un caz mai complicat, ei anunta imediat Dispeceratul si solicita un medic. Daca acesta nu este disponibil, pacientii sunt transportati la spital dupa ce au fost stabilizati si au primit primele ingrijirile medicale", a declarat maior George Enache, sef Serviciu de Protectie Civila, ISU Bacau. In municipiul Bacau sunt patru echipaje SMURD, care lucreaza in ture de 24 de ore. Fiecare este format din trei membri: un conducator auto, care este si seful de echipaj si alti trei membri. Apataura folosita de catre cei de la Descarcerari este una dintre cele mai performante. Acestea functioneaza pe baza de presiune hidraulica. Asta pentru ca orice alt utilaj ar putea genera scântei, ce ar duce la producerea de incendii. Forta aparaturii este extrem de mare. Acestea au capacitatea de a ridica peste 20 de tone, iar presiunea generata este de 400 de atmosfere.
"Veteran" la SMURD
Plutonierul adjutant sef Ionel Pavelescu lucreaza de mai bine de 8 ani in domeniu si de 25 de ani in cadrul ISU Bacau. Daca initial nu stia ce presupune aceasta meserie a invatat cu pasi repezi. A urmat cursuri de specialitate insa, iar acum nu se vede facând altceva. "A fost un pic greu la inceput. Nu a avut cine sa ne invete. Experienta nu aveam aproape deloc. Cu pasi mici insa am ajuns la performante", a spus Ionel. Sa lucrezi la SMURD nu este nicidecum usor. "Nu este o meserie obisnuita. Este foarte grea. Multa lume spune ca dupa câtiva ani te obisnuiesti, dar nu este adevarat. Nenorocirile sunt multe, variate: copii, tineri si batrâni. Iti faci meseria de fiecare data, dar dupa ce te intorci la unitate, deja te gândesti la ce ai vazut". Cazul care l-a impresionat cel mai mult s-a intâmplat acum câtiva ani, in comuna Gârleni. O femeie a fost prinsa sub un camion. "Capacitatea instrumentelor s-a dovedit insuficienta si a trebuit sa asteptam o ora sa vina o macara. Tin minte ca era o zi de duminica. Dupa doua ore de interventie am reusit sa salvam viata femeii", a povestit plutonierul Ionel Pavelescu. Desi nopatea nu are cosmaruri, in serile in care sta de veghe, Ionel rememoreaza accidentele cele mai grave. Nu s-a gândit niciodata sa renunte la aceasta meserie, insa vârsta pensionarii "bate la usa": "In 3-4 ani nu o sa mai fiu aici. Este o meserie de familie. Tatal meu a lucrat 30 de ani, iar una dintre fiicele mele lucreaza la Dispecerat de trei ani".
E nevoie de devotament si dragoste pentru aproapele tau
Pentru ca a lucra la SMURD nu este nici pedeparte o meserie obisnuita, trebuie sa indeplinesti anumite calitati. Este nevoie rezistenta fizica, insa cel mai important este sa ai o stapânire de sine deosebita. "Imaginile sunt foarte dure. De aceea este nevoie de multa dragoste de meserie si dragoste pentru cei pe care trebuie sa-i ajuti. Partea buna este ca ai satisfactia de a salva vieti. In opt ani de când lucrez in domeniu am salvat multe vieti", a povestit Ionel. Din pacate doar in 5% din cazurile in care intervin cei de la Descarcerari, rezulta salvarea de vieti omenesti. Interventia acestora trebuie sa fie cât mai rapida, in maximum o ora de la producerea accidentului. De aceea ecipajele sunt primele care ajung la fata locului. Partea rea a lucrurilor este ca, in nenumarate rânduri cei care anunta evenimentul o fac mult prea târziu. Pentru a iesi din Bacau, la ore de vârf, echipajelor SMURD le trebuie cel putin 15 minute. "Circulam cu viteza peste limita legala. Când esti prins intre fiare, ai dureri si nevoie urgenta de ajutor si un minut ti se pare greu de indurat", a spus plutonierul adjutant sef. Cu toate ca si-a dedicat opt ani din viata lui pentru a salva vietile altora, Ionel nu a primit multumiri de la cel a carui viata a scos-o din ghearele mortii. Chiar si asa continua sa-si faca meseria cu dragoste si devotament. Pe acesti oameni, salvatorii nostri, noi trebuie sa-i premiem cu respect si nu cu indiferenta de care dam dovada de cele mai multe ori.
Sinziana Filimon