17 octombrie 2024
Advertorial politicCifre care dezvăluie buna guvernare a PNL în pandemie

Cifre care dezvăluie buna guvernare a PNL în pandemie

Pandemia care a lovit întreaga lume, de la începutul acestui an, a schimbat modul de viață al fiecărui om. Guvernul României a fost nevoit să adopte aceleași restricții ca în toate țările, de pe toate continentele. Să pună doar restricții ar fi putut și PSD-ul, dar cam atât. Dar, ca partid responsabil aflat la putere, PNL a fost nevoit să regândească modul în care trebuie utilizat bugetul României, mai ales după epoca PSD. Se știe că doar cifrele exacte dau măsura unei bune guvernări. Iar statisticile arată negru pe alb, cu cifre, ce înseamnă guvernarea PNL în pandemie: nu doar sprijinirea oamenilor și firmelor care au fost direct afectate, ci și crearea și finanțarea unor mecanisme care să aducă creșterea nivelului de trai.

Majorarea cu 14% a pensiilor, cea mai mare din Uniunea Europeană

Cifrele spun că, în timpul Guvernului PNL, pensiile s-au mărit cu 14%, cea mai mare creștere de când România a aderat la Uniunea Europeană. Punctul de pensie a crescut de la 1.265 lei la 1.442 lei, deci cu 177 de lei. Iar indemnizația socială pentru pensionari a fost majorată de la 704 la 800 lei. Asta e ce vede fiecare pensionar. Ce nu s-a văzut: suma pentru plata pensiilor în perioada septembrie – decembrie 2020 este de 30,5 miliarde lei, la care s-a adăugat 1 miliard lei pentru indemnizația minimă. Acești bani au ajuns la nu mai puțin de 4.938.343 persoane. 



Ce s-a întâmplat cu salariul mediu și alocațiile în criză

Cum spuneam, măsura unei bune guvernări o dau în primul rând cifrele. Iar cifrele se găsesc în statistică. Această statistică rece spune că, în timpul guvernării PNL, salariul mediu net a ajuns la 3.298 de lei. Numai în semestrul I din 2020, salariul mediu net a fost cu 5,7% mai mare decât în trimestrul I din 2019, ceea ce reprezintă o creștere de 156 de lei în fiecare lună. În același timp, alocațiile au fost majorate cu 19% începând cu 1 august, iar Guvernul s-a angajat să le dubleze până în 2022. Statisticile reci spun că politicile liberale au dus la o scădere a inflației, de la 4,1% în iulie 2019 la 2,8% în iulie 2020. Asta se traduce prin protejarea adevărată a puterii de cumpărare a românilor. Înseamnă că fiecare majorare pe care Guvernul PNL a făcut-o a fost una reală, care s-a regăsit cu adevărat în buzunarele românilor.   

Cifrele din buzunarele românilor

Guvernul a fost obligat, cum spuneam, să adopte în pandemie aceleași măsuri ca și în restul țărilor din Europa și din lume. Acest lucru a însemnat și blocarea activității în multe sectoare economice, iar milioane de români au rămas o perioadă fără serviciu. Ce a făcut guvernarea PNL pentru evitarea dezastrului țării, în fața acestei situații fără precedent? Să facem apel din nou la cifre.

A plătit salariul pentru 1,4 milioane de români care s-au aflat în șomaj tehnic, în aprilie – august 2020. Costul a fost de un miliard de euro (4,8 miliarde lei).

Datorită măsurilor Guvernului și în ciuda pandemiei, în perioada ianuarie – august 2020 în România au crescut locurile de muncă până la 5.089.435. Guvernul a amânat ratele bancare pentru aproximativ 321.000 de români, pentru o perioadă de 9 luni. În plus, a sprijinit părinții oferind zile libere plătite. De această măsură au beneficiat aproximativ 20.000 părinți, fiind un efort bugetar de 81.440.000 lei/lună.

S-a decontat 41,5% din salariu pentru angajații care s-au întors la muncă. De această măsură au beneficiat 635.281 persoane, sumele total plătite depășind 1,8 miliarde lei. Nu în ultimul rând, a fost oferit sprijin persoanelor care au lucrat în regim de telemuncă, iar suma alocată pentru aceasta depășește 20 milioane de lei.

Firmele au fost sprijinite în perioada de criză

Firmele românești, în special IMM, la fel ca milioane de persoane fizice, au primit sprijin direct și concret de la Guvern, așa cum era firesc, în bani. Din nou, cifrele seci devoalează ce a făcut PNL pentru evitarea dezastrului țării. Astfel, s-au acordat credite cu dobândă 0 % cu garanția statului (Programul IMM Invest), fiind ajutate peste 18.000 IMM-uri să găsească finanțare rapidă și ieftină. Programul a depășit 14 miliarde de lei. S-au adoptat scutiri de taxe și impozite, s-a rambursat TVA și s-au plătit concediile medicale la timp. Efortul financiar a fost de 15 miliarde de lei. Un mare efort a fost decontarea concediilor medicale: în 7 luni din anul 2020 s-au plătit de 2,4 miliarde lei. Guvernul PSD în anul 2019, în 11 luni, până la plecarea de la guvernare, a plătit 1,6 miliarde, iar în anul 2018, 1,4 miliarde. S-a plătit în decembrie companiilor 1,2 miliarde lei pe concedii medicale, aproape cât a plătit PSD tot anul 2019.

O altă cifră: 250 de milioane lei bonificații pentru plata la scadență a impozitului pe profitul companiilor și IMM-urilor. Statistica mai spune că rambursarea TVA în plus față de anul trecut a fost de 3,2 miliarde lei. De această măsură au beneficiat 71.186 de firme, cu 12.589 mai multe față de anul precedent, suma restituită fiind mai mare cu 3 miliarde lei față de aceeași perioadă a anului 2019, în timpul guvernării PSD.

Un subiect foarte discutat a fost închiderea restaurantelor, teraselor și hotelurilor. Ce nu prea s-a spus a fost că Guvernul a acordat ajutoare pentru de peste 1 miliard de euro pentru industria HoReCa. Acești bani au fost folosiți pentru repornirea afacerilor, pentru investiții și pentru capitalul de lucru.

Nu în ultimul rând, au fost dezvoltate programe de garanții de aproximativ 30 miliarde lei, adică 2.9% din PIB, bani care au ajuns direct în economia reală. 

Poți să-ți cumperi o casă în pandemie

Dacă rămânem în continuare la cifre, acestea mai arată că guvernarea PNL a venit în același timp cu măsuri în favoarea tinerilor, bătrânilor și persoanelor vulnerabile. Iată și cifrele. A fost facilitat accesul persoanelor fizice la achiziția unei locuințe prin contractarea de credite garantate de stat prin Programul Noua Casă. Statul garantează 60% din creditele ipotecare pentru locuinţe noi cu un preţ maxim de 140.000 euro şi 50% pentru locuinţele vechi, până la un plafon de 70.000 euro. Până în acest moment s-au aprobat 599 de solicitări și s-au emis 5.988 garanții, în valoare totală de 646,8 milioane lei.

Guvernul a oferit pachete alimentare și sanitare pentru aproximativ 1.200.000 de persoanele vulnerabile, în valoare de 225 milioane de euro, precum și tichete de masă caldă pentru 290.000 de persoane în vârstă de peste 75 de ani. Pentru această măsură s-a alocat un buget 133 milioane de euro. În același timp, Guvernul a compensat cu 90% prețul de referință al medicamentelor pentru pensionari.

”Guvernul Orban a demonstrat ca are ca prioritate infrastructura și dezvoltarea economică, a mediului de afacaeri, în general a investițiiilor care au devenit prioritare, pentru că ele aduc plus valoare. Dacă dezvoltăm economia avem resurse la buget și putem acoperi cheltuielile în sectorul social, putem majora pensii, salarii, alocații. Iar celor care spus că guvernul nu este preocupat de situația socială, le spun că vorbesc prostii, deoarece cele mai mari majorări în materie de pensii, de 14%, a fost operată de PNL. Este cea mai mare creștere a pensiilor din întreaga Uniune Europeană, în condiții în care alte state au operat maxim 3% pe fondul unor politici de austeritate. Referindu-mă la județul Bacău, investițiile trebuie să continue. Sunt un susținător a Autostrăzii Brașov – Bacău, de altfel sunt și inițiator al acestui proiect, al drumului expres Bacău – Piatra Neamț, a modernizării căii ferate din Moldova și a construcției unui terminal de mărfuri la Aeroportul Bacău. Nu în ultimul rând, dincolo de aceste cifre care demonstrează performanțele Guvernului Orban, să nu uităm că am împiedicat subjugarea justiției în favoarea PSDragnea.”

Daniel Fenechiu, senator, candidat la alegerile parlamentare

”Guvernul Orban, din care fac parte, pune în prim plan interesele românilor. Prin măsurile aplicate, în special prin sprijinirea mediului economic, dar și prin politicile sociale, Guvernul Orban a stopat declinul economic și a poziționat România pe harta dezvoltării, chiar și în aceste vremuri grele, prin care trece nu doar țara noastră, ci întreaga lume. În ceea ce privește politicile de mediu, Ministerul Mediului, unde sunt secretar de stat, a luat decizii, în mai puțin de 12 luni, ale căror rezultate benefice încep să se vadă. Toate programele din 2020 au un important impact social și economic. Prin programul «Rabla plus» pentru români, a fost oferită cea mai mare primă din Europa, prin care s-au cumpărat mașini electrice sau hibrid, mai multe față de oricare alt an. «Casa eficientă energetic» vine cu cea mai mare primă energetică din Europa, oferită românilor, care primesc 15.000 de euro pentru creșterea eficienței energetice a locuințelor. Nu în ultimul rând, finalizarea programului SUMAL, prin care pădurile vor fi monitorizate 24 de ore din 24, face ca tăierile ilegale să fie drastic limitate. Sunt măsuri care demonstrează preocupare pentru mediu, iar meritul Guvernului Orban este că a găsit resurse financiare pentru susținerea acestor programe.”

Mircea Fechet, secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, candidat la alegerile parlamentare.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img