25 noiembrie 2024

Insula de Agrement, muzeul dezastrelor

La mai bine de doua luni de la furtuna care a provocat pagube insemnate in Bacau, Insula de Agrement poarta inca semnele dezastrului. Trunchiurile copacilor pusi la pamânt de furia naturii au ramas, insa, in acelasi loc. Cei care administreaza locatia sustin ca nu au utilajele necesare pentru a le ridica.

„Atentie, cad crengi!”, este avertizarea instalata de reprezentantii municipalitatii pe mai multi copaci de la insula. Trecatorii sunt astfel informati ca o plimbare se poate transforma intr-o aventura periculoasa pentru cei care nu sunt atenti.
Furtuna din 15 iulie a pus la pamânt chiar si cei mai batrâni dintre arbori. Radacinile sunt acum la suprafata. Numai ca, in afara de a strânge crengile cazute si a pune laolalta copacii mai mici, autoritatile locale nu prea au mai facut altceva. Nu este din dezinteres, spun reprezentantii Directiei Sport care administreaza acest loc de agrement. „Cea mai mare parte din arborii care trebuiau degajati au fost strânsi. Am avut mai mult de 70 de copaci pusi la pamânt in urma acelei furtuni”, sustine Gabi Lupu, seful acestei directii din Primaria Bacau. „Problema este ca pentru a ridica trunchiurile mari de copaci avem nevoie de un utilaj special, de o marime considerabila, care sa le ridice”.



„Nu e pericol!”

Deocamdata, singurele mijloace de transport pe care le au la indemâna angajatii Primariei Bacau sunt cele puse la dispozitie de Directia Servicii Publice. „Acestia solicita in fiecare zi un mijloc de transport: o masina mai mare, un tractor, dar ei decid unde sa intervina. Ce-i drept, acestea sunt utilajele pe care le avem in garaj in acest moment si nu prea le sunt de ajutor”, recunoaste Viorica Marcu, sefa directiei.
De fapt, s-au achizitionat deja si alte tipuri de utilaje pe care sa le foloseasca muncitorii pentru a executa lucrari edilitare. „La sfârsitul acestei saptamâni speram sa primim macaraua necesara si vom interveni pentru a ridica arborii”, explica Gabi Lupu. Acestia nu vor fi aruncati la groapa de gunoi, ci se incearca valorificarea lemnului, „pentru diverse reparatii unde este nevoie de material lemnos, pentru construirea de banci sau scene”.
Intre timp, pentru ca temperaturile au mai scazut, si vizitatorii sunt mai putini pe insula. „Ati vazut deja ca nu mai este un loc foarte frecventat. Din acest motiv, putem spune ca nu mai este un pericol iminent”, a conchis seful Directiei Sport.
Bacauanii asteapta cu nerabdare ca insula sa revina la infatisarea anterioara si arborii sa fie eventual inlocuiti prin noi plantari.

Dupa furtuna din 15 iulie, pompierii au fost solicitati sa intervina in sase misiuni de degajare a arborilor ce blocau caile rutiere de acces si cai feroviare, patru misiuni pentru degajarea elementelor de acoperis de la blocuri de locuinte si institutii ce puneau in pericol cetatenii care tranzitau zonele respective. In municipiul Bacau cele mai mari pagube le-au produs copacii cazuti pe carosabil, in spatiile de joaca, in fata blocului sau pe alei. Pe strazile Ionita Sandu Sturdza, Henri Coanda, Neptun, Calugareni, Izvoare si Aleea Parcului pompierii au intervenit pentru a degaja partea carosabila de crengi sau chiar copaci intregi rupti din radacina. Valoarea estimativa a pagubelor provocate de intemperii, realizata de Prefectura Bacau, este in jurul valorii de 120.000 de lei.

Spectacolul nepasarii

Pe masura peisajului apocaliptic produs de fortele naturii în iulie, în septembrie Insula reproduce imaginea nepasarii oamenilor. În cazul de fata, a administratiei locale. Chiar daca imediat dupa producerea furtunii, accesul bacauanilor pe Insula de Agrement a fost oprit timp de o saptamâna pentru a permite lucrarile, angajatii municipalitatii n-au facut fata, fiind insuficient echipati pentru a ridica arborii enormi. Astfel, Primaria a apelat la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta. Dupa ce pompierii au rezolvat ce era mai greu si au plecat, cei de la Directia Sport si-au intrat în ritm… Unul prea lent din pacate dat fiind faptul ca nici pe 20 septembrie treaba nu era gata. Cei care se aventureaza pe aleea din vestul insulei o fac pe propriul risc – arborii inca nu au fost degajati de de crengile rupte, care ameninta sa cada peste trecatori în orice clipa, iar in partea sudica, mormane de vreascuri blocheaza aleile. (Stefan Ionescu)



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014