Sunt convins că v-ar plăcea și dumneavoastră să citiți câte o carte despre ceea ce sunt și ceea ce fac unii dintre candidații la posturile cele mai importante ale administrației centrale sau locale – că tot suntem din nou în campanie electorală. Cum ar fi să cunoaștem astfel mai bine oamenii pe care urmează să-i votăm?
Dar cine s-ar ocupa de așa travaliu, să documenteze și să scoată „besteller-uri” pe bandă rulantă, pentru că pe la noi la candidaturi se înghesuie mulți, prea mulți.
Citesc acum deja celebra carte a unei nepoate a candidatului Donald Trump la un nou mandat de președinte al SUA. Ei, da, ați zice, e un candidat de talie mare, mai ales la propriu. Dar cartea scrisă de Mary L. Trump, „Prea mult și niciodată destul. Cum a creat familia mea cel mai periculos om din lume”, îl face varză pe candidat. Doctor în psihologie clinică, dar și cu destul talent de scriitoare, Mary este în primul rând nepoata personajului, omul din casa mare a lui, care știe multe chiar de la fața locului. Mary – spun editorii – „și-a asumat astfel rolul de justițiar, dându-și seama că nu-i poate permite lui Donald să îi distrugă țara, la fel cum a observat că i-a distrus tatăl (fratele mai mare al actualului președinte, care a murit la 42 de ani) și familia”.
Biografii sau lucrări de analiză dedicate unor personaje cu greutate s-au scris destule. Nici articolele de presă despre ei nu sunt de ignorat, multe cu tentă pro sau contra. Dar o carte ca aceasta despre Trump apare chiar în campania lui electorală și va avea efect.
Și pe la noi vuiește presa despre unii sau despre alții dintre candidații mai răsăriți. Chiar ei între ei își cam dau la gioale – ca și în SUA, de altfel -, dar o carte a candidatului, o lucrare rotundă despre acesta ar deschide altfel de orizonturi.
Însă, de, unii candidați merită câte o carte, alții nici măcar o știre de presă. Fie și cu tentă negativă.