15 noiembrie 2024

Alertă în Centrele de Transfuzii

Mai multe Centre de Transfuzii din țară au ajuns în situații critice din lipsa donatorilor, iar cei care conduc aceste centre au realizat tot felul de campanii pe internet pentru a îndrepta această situație. Nici Bacăul nu este pe roze, chiar dacă unele cifre arată îmbucurător.

Până ieri, s-au înregistrat 225 de donatori pentru luna în curs, în timp ce în septembrie au fost 480 de donatori iar în august 634. La o primă vedere pare mult, dar comparativ cu anii trecuți sunt colecte slăbuțe, având în vedere că media donatorilor era de peste 800, în unele luni depășind și 900 de donatori. Sigur, totul se întâmplă din cauza condițiilor de pandemie și mulți se tem că se expun.



„Nu sunt niciun fel de probleme. În primul rând este în interesul nostru să fim în siguranță, pentru că, fiind personal atât de puțin, nu ne permitem să ne contaminăm, pentru că au fost cazuri, cum a fost Centrul de Transfuzii Bistrița care s-a închis două săptămâni pentru că au avut persoane pozitive în rândul personalului”, a precizat dr. Adriana Ghindă, directorul Centrului de Transfuzii Bacău (FOTO). De altfel, trebuie subliniat că personalul centrului băcăuan este subdimensiot, acesta fiind de aproximativ o treime din cel necesar.

„Nevoia de sânge este foarte mare și avem solicitări în permanență. Avem solicitări și trimitem și la Iași, și la București. Onorăm și noi cât putem. Mai avem și noi solicitări în situații urgente”, a mai spus dr. Adriana Ghindă care a prezentat un caz de dată recentă când a fost nevoie de plasmă pentru un caz la Onești, plasma venind de la Arad. „Noi avem o evidență zilnică a unităților care se găsesc în toată țara. În clipa în care avem o urgență, ne uităm pe tabel. Dar toată lumea are nevoie și ne-am confruntat cu situația în care eram mai mulți pe o pungă de plasmă. Eram care pe care”, a povestit șefa Centrului de Transfuzii băcăuan.

Îmbucurător este, însă, faptul că a crescut numărul donatorilor de plasmă. Bine. Nici aici nu este fenomenal. Dar având în vedere că în luna mai, când au început primele plasmafereze și până în iunie au fost doar patru recoltări, numai în septembrie au fost 13 afereze, chiar dacă potențiali donatori au fost mult mai mulți.

„Dacă cel care a fost infectat Covid vine și își manifestă dorința de a dona plasmă, îi luăm niște probe predonare, adică facem o hemoleucogramă și un examen biochimic complet. Dacă probele biologice sunt normale mergem la aferză. Din păcate sunt mulți cu probe modificate și nu pot fi donatori”, a explicat dr. Adriana Ghindă care a precizat că în continuare trimite notificări celor care au fost vindecați de Covid.

„La început ne adresam exclusiv pacienților care au fost internați. După schimbarea metodologiei, oricine a fost testat pozitiv, după ce trec 28 de zile minim de la testul pozitiv sau 14 zile minim de la testul negativ, poate veni să doneze plasmă”, a mai precizat directoarea Centrului de Transfuzii Bacău, subliniind că nu mai este obligatorie prezentarea biletului de ieșire din spital, asimptomaticii sau cei cu forme ușoare care au stat acasă în izolare, după ce fac testul și este negativ, pot deveni donatori de plasmă.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img

Alte titluri

- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014