A fost modificat regimul fiscal pentru veniturile obtinute de persoanele fizice din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal. Astfel, impozitul pe veniturile din arenda se calculeaza prin retinere la sursa de catre platitorii de venit la data platii venitului, prin aplicarea cotei de 16 la suta asupra venitului net, impozitul fiind final, cu exceptia cazului in care se opteaza pentru stabilirea venitului net in sistem real. Totodata, pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale, a fost eliminata obligatia platitorilor de venituri din salarii si asimilate acestora de a completa si depune la organul fiscal fise fiscale privind impozitul pe veniturile din salarii, pentru fiecare beneficiar de venit, fiind prevazuta obligatia platitorilor de venit de a completa si depune o declaratie anuala privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit. Având in vedere aceste modificari legislative va fi schimbat si formularului 205 “Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si câstigurile sau pierderile realizate, pe beneficiari de venit” prin:
– eliminarea unor categorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului, având in vedere includerea acestora in categoria veniturilor obtinute in baza contractelor civile
– introducerea unor rubrici speciale referitoare la veniturile din arendare si veniturile din salarii;
– introducerea unor informatii suplimentare privind calculul si retinerea impozitului pe veniturile din salarii pentru fiecare beneficiar de venit.
Totodata vor fi modificate si instructiunile privind completarea, depunerea si transmiterea pe cale electronica a acestui formular fiscal.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.