Mi-am dorit mereu să văd candidați la diferite funcții politice și administrative care nu se bălăcăre, în precampanii și în timpul campaniilor electorale, în mizerii politice de tot felul. Și chiar am văzut, deși numai pe ici pe colo, dar am văzut. Păcat că nu sunt un alegător de prin arealele lor, poate îi și votam.
Să nu omitem nici adevărul că mulți dintre candidați sunt și vor rămâne iluștri anonimi, dar până când vom merge să votăm mai sunt cinci zile, lupta electorală nu e pe final și cine știe ce bombă politică ar putea fi detonată. Postacii nu dorm, ba parcă sunt mai activi ca oricând și toarnă venin. Nu dăm nume, pentru că nici măcar atât nu merită.
Mâine, 23 septembrie, este marcată Ziua Mondială a Curățeniei. Poate ne amintește că o curățenie zdravănă ar trebui făcută și în rândul celor care infectează clasa politică și, evident, mediul politic și social, ba și pe cel economic în care trăim. Dacă pentru a face curățenie diurnă poți pune ușor mâna pe uneltele necesare, pentru a spăla mediul politic e mult mai complicat. Poate și pentru că, în fapt, politică facem toți, oriunde și oricum ne-am afla. Iar ceea ce ne vizează personal e mai greu de abordat, pentru că… interesul poartă fesul! Dar avem și o cale simplă: să votăm, gândind cum trebuie.
Dar a face curățenie, oriunde, stă numai în puterea noastră. „Cerul curat de trăsnet nu se teme” – spune un proverb românesc și ar trebui să ținem cont de el.
Mizerii politice poți vedea, mai ales în campaniile electorale, pe la toți, chiar și la popoarele pe care le-am considerat mereu „mai civilizate”, mai educate”, „mai democratice”. Iar mediul tot mai tehnologizat în care trăim face parcă și mai facilă poluarea de acest fel. Dar pentru a păstra mediul curat, inclusiv cel social, avem o singură soluție: să facem curățenie!