Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Europene (MAEur), României ii vor fi aplicate „corectii definitive” la sumele decontate, in proiecte cu fonduri europene, in intervalul 1 ianuarie 2007 – octombrie 2011. Corectiile vizeaza mai multe programe in derulare in tara, de la Programul Operational Regional sau faimosul „POS – DRU” (dezvoltarea resurselor umane), pâna la Programul Operational Sectorial de Mediu. Ce vrea sa insemne procedura de aplicare a corectiilor?
Concret, fara prea multe ocolisuri, UE (mai exact Comisia Europeana) are drept de creanta asupra statului român, in contextul in care autoritatile sale publice (primarii, consilii judetene etc.) au utilizat, in mod cel putin defectuos, fondurile europene aferente programelor amintite mai sus. Banii au fost „trasi” de autoritati, iar acum Uniunea impune corectii procentuale la sumele trase, intrucât o buna parte din cheltuielile efectuate in cadrul proiectelor sunt nejustificate.
In municipiul Bacau astfel de „accidente” au avut si au loc, de exemplu, in programul de retehnologizare a sistemului public de termoficare, finantat prin POS Mediu. Aici, municipalitatea – beneficiarul fondurilor UE – a angajat o multime de cheltuieli nejustificate, virând banii spre firme „client politic” prin negocieri fara anunt de participare, adica in mod nelegal. Municipalitatea e constrânsa, acum, sa returneze sume de bani catre Comisia Europeana, dupa ce mai multe controale facute de Autoritatea de Management a POS Mediu au evidentiat nereguli cât casa in derularea programului de retehnologizare.
Comunicatul MAEur afirma ca România va putea negocia, pe fiecare program in parte, cota de corectii aplicata. In acelasi timp, comunicatul lasa de inteles ca, indiferent de procentele negociate, statul român e bun de plata. In UE, târguiala nu tine la nesfârsit.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.