În acest an, în condiţiile speciale dictate de pandemie, intrarea în Noul An 5781, va avea loc, în seara zilei de vineri, 18 sept, la Templul Cerealiştilor din Bacău.
Templul este în conservare, în aşteptarea începerii Reabilitării sale şi a fost pregătit special pentru evenimentele legate de Marile Sărbători de toamnă. Circa 45 de enoriaşi vor participa la aprinderea lumânărilor, de Shabat şi de Rosh Hashana, şi apoi, la serviciul religios de după masă şi seară, Minha şi Maariv. Sărbătoarea de Anul Nou este mai mult solemnă decât festivă. Ea este denumită şi Yom Hadin (Ziua Judecăţii) , deoarece inaugurează o perioadă de 10 zile (Aserei Yemet Teshuva), când se stabileşte destinul, pentru anul care începe.
În această perioadă, de 10 zile, prin rugăciune şi fapte bune, se poate influenţa, spre bine, decizia Autorităţii Divine. Sunetele puternice ale şofarului (corn de berbec) vor aminti caracterul solemn al sărbătorii şi începerea celor 10 zile de căinţă, Aseret Yemei Teşuva, perioadă care se încheie la Yom Kipur, când sentinţa pusă de Divinitate, la Rosh Hashana, devine definitivă.
Kidushul (sfinţirea zilei de Shabat şi de Rosh Hashana) se face cu binecuvântarea pe vin, însoţită de binecuvântarea pe pâine şi miere (mierea este tradiţională de Anul Nou, când se face urarea de Shana Tova U- Metuka !- Un Nou bun şi dulce!.
În istoria milenară a poporului evreu, au existat şi alte momente de Anul Nou (al regilor, la 1 Nisan, al zeciuelii la vite, la 1 Elul, al pomilor, la Hamişa Asar beŞvat), însă, a rămas, ca Anul Nou propriu zis, Rosh Hashana.
De pe masa cu chec, apă minerală, fructe şi coniac, nu vor lipsi feliile tradiţionale de măr şi miere.
SHANA TOVA U-METUKA! (Un An Nou bun si dulce!)
LeShana Tova Tikatevu! (De Anul Nou să avem cu toţii o
înscriere bună în Cartea Vieţii!)
Brif Hainrich, preşedinte al Comunităţii Evreilor din Bacău