Codul Muncii (Legea 53/2003, actualizată) va fi modificat cu mai multe propuneri venite din partea sindicatelor, patronatelor și a societății civile. Schimbările vizează, în principal, digitalizarea și simplificarea relațiilor de muncă. Prima modificare are în vedere digitalizarea contractului individual de muncă (CIM), respectiv încheierea, derularea și închiderea (încetarea) acestui document, în format electronic, cu semnătură on-line. În același format, electronic, va fi prezentat CIM-ul și în cadrul controalelor întreprinse de către Inspectoratul Teritorial de Muncă, acolo unde activitatea se desfășoară în afara sediului societății.
Totodată, procedurile de instruire în domeniul sănătății și securității în muncă (SSM) vor fi simplificate. Astfel, instructajul SSM și PSI/ISU va fi semnat în format electronic. Modalitatea de semnare on-line a fișei electronice de instructaj va fi prevăzută în CIM și în regulamentul de ordine interioară al firmei respective. O altă noutate privește flexibilizarea relațiilor de muncă, în sensul că perioada de preaviz, în cazul desfacerii contractului, și timpii de repaus vor fi stabiliți de comun acord între salariat și angajator. În același timp, vor fi detaliate condițiile în care se poate presta telemunca și modul în care se va face verificarea telesalariatului, respectiv numai prin utilizarea tehnologiei informațiilor și a comunicațiilor.
Nu în ultimul rând, vor fi reglementate condițiile în care angajații din sistemul public pot lucra la domiciliu și cum se va face plata la oră a muncii. Măsurile preconizate de către conducerea Ministerului Muncii, la propunerea celor trei parteneri de dialog, menționați mai sus, vor fi, evident, în favoarea atât a angajatorilor cât și a angajaților. Să mai notăm că ultimele date statistice arată că în județul Bacău sunt peste 12.500 firme private, aproape 120.000 de salariați la acestea și aproximativ 130.000 contracte individuale muncă active.