24 noiembrie 2024

Ziua Limbii Române, într-o ediţie specială

Ne mulţumim cu puţin

Sigur au existat proiecte dedicate zilei de 31 August încă de la începutul anului calendaristic, dacă nu chiar de mai înainte. Totul a fost regândit, mai precis ajustat serios, pentru ca în final să constatăm că au lipsit manifestările de profil. Am rămas la practica schimbului de urări, primite/expediate cu toate rigorile ortografice şi de punctuaţie. Aşadar, am văzut majusculele doar pentru a numi evenimentul (nu am primit nici un mesaj de tipul „La Mulţi Ani”) şi, în multe cazuri, virgula şi semnul exclamării: „La mulţi ani!”, de Ziua Limbii Române.



Mass-media o singură scenă

În lipsa sălilor destinate actelor artistice ori conferinţelor, radioul şi televiziunea au preluat datoria de a marca importanţa zilei. Ca să pot face faţă ofertei, am înregistrat pe reportofon momentele respective (e posibil să fi devenit accesibile şi prin mijlocirea arhivelor pentru emisiuni), selectând posturile publice. (Sigur au fost şi la posturile private secvenţe tematice.)

Radioul, performant şi receptiv

Invitatul „Apelului matinal” a fost Ioan Cristescu, directorul general al Muzeului Naţional al Literaturii Române. Pentru cârcotaşi, alegerea nu ar fi fost potrivită: se impunea prezenţa unui specialist de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan Al. Rosetti”, fiind vorba de limbă, nu de literatură. Ascultându-l, mi-am amintit de legământul pe care l-a rostit în 2014, la învestirea în funcţia de manager al instituţiei întemeiate de Perpessicius: în programele imaginate şi în exponatele oferite publicului, primatul va fi acordat limbii române.

A doua secvenţă dedicată zilei de 31 August a fost la ora 11,30, când Dan Creţa (colaborator al emisiunii „Vorbeşte corect!”, de la TVR 1) l-a poftit „Între prieteni” pe Cristian Moroianu, de la Departamentul de lingvistică al Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti. Reperul dialogului de jumătate de oră a fost Vasile Alecsandri, citat cu o definiţie devenită clasică: „Limba este tezaurul cel mai preţios pe care îl moştenesc copiii de la părinţi, depozitul cel mai sacru lăsat de generaţiile trecute şi care merită să fie păstrat cu sfinţenie de generaţiile care-l primesc”.

Şi totuşi, RRA e debitor

În cuprinsul unui alt radioprogram, „Obiectiv: România”, Johann Pohrib ne vesteşte că de 31 August va fi difuzată „doar muzică în limba română”. Da, dar o oră întreagă (15-16), la rubrica lui Dan Alexandru „Muzica de la 3”, a fost doar muzică în limba engleză…

Perle triste

Ştiind că stăpânul zilei e limba română, mi-au apărut nedrepte atacurile la corectitudinea ei, comise de cei ce au fost în emisie la radio sau la TV: „din punct de vedere al electoratului” (corect: „din punctul…”); „s-a văzut trădat de proprii colegi” (corect: „propriii”); „aceasta a fost imaginea celei de-a treizecea ediţie” (corect: „ediţii”) ş.a.

 

 

 

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014