Crescătorii de albine care au înregistrat pierderi, în acest an, din cauza vremii nefavorabile pot solicita sprijin de la stat. Inițial, termenul în care puteau depune dosarele de cerere la Direcția Agricolă expira pe 30 august, dar autoritățile au decis să prelungească cu două săptămâni această limită.
Noul termen stabilit de autorități pentru solicitarea despăgubirilor din apicultură este 15 septembrie. Solicitările trebuie făcute la Direcția Agricolă. Astfel, pe lângă cerea-tip, la dosar, apicultorii mai trebuie să atașeze copia după atestatul de producător, certificatul de înregistrare la Registrul Comerțului sau al Asociațiilor ori a actului în baza căruia își derulează activitatea, extrasul de cont bancar activ, precum și copia documentului de înregistrare sanitară-veterinară.
Apicultorii care au întâmpinat probleme în perioada martie-mai 2020, din cauza vremii nefavorabile, pot primi 25 de lei pentru fiecare familie de albine. Banii vor fi plătiți prin Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură. Valoarea totală pe care o poate primi un apicultor nu trebuie să depășească 20.000 de lei.
An greu pentru apicultori
Crescătorii de albine susțin că, din cauza ploilor din primăvară, înregistrate chiar în perioada de înflorire, producția de miere, în special cea de salcâm, a fost redusă cu până la 30 la sută.
„Anul ăsta, a început destul de dubios, fiind o iarnă destul de caldă și albinele au consumat foarte mult. În primăvară, vremea le-a ajutat, dezvoltându-se foarte bine, dar fix când trebuia să culegem la salcâm și, apoi, la zmeură, au început ploile astea și, timp de o lună, nu s-au mai oprit. Ne-au afectat major”, arată apicultorii băcăuani.
Balanța va fi echilibrată oarecum cu mierea de tei, unde producția a fost destul de încurajatoare. Chiar și așa, ne putem aștepta să se înregistreze creșteri ale prețurilor la mierea de salcâm, de cel puțin 20 la sută. În prezent, acest tip de miere se vinde cu 30 lei/kilogram. În schimb, mierea de tei se vinde, acum, cu 20-25 de lei kilogramul.