Ministerul Administratiei si Internelor a lansat in dezbatere publica un proiect care vizeaza modificarea conditiilor in care se elibereaza actele de identitate si se face primirea in spatiu. Potrivit noului proiect, vor creste amenzile si se introduc pedepse cu inchisoarea pentru cei care nu respecta litera legii.
Este vorba de modificarea OUG 97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani. Nu se modifica prevederea potrivit careia cetatenii romani pot avea mai multe locuinte, dar un singur domiciliu. In schimb, instanta de judecata poate ingradi acest drept, din varii motive, cum este siguranta nationala, apararea sanatatii publice sau prevenirea unui dezastru.
Primirea in spatiu, mai dificila
Daca noul act normativ intra in vigoare, schimbarea domiciliului va fi supusa unui control mai riguros. In cazul primirii unei persoane in spatiu, din declaratia gazduitorului trebuie sa rezulte consimtamantul acestuia, dar si numarul de persoane care locuiesc la aceeasi adresa. In acelasi timp, daca chiriasul paraseste locuinta, proprietarul trebuie sa anunte autoritatile in cel mult 30 de zile despre acest fapt. „În cazul în care, cu prilejul desfasurarii activitatilor specifice pentru stabilirea sau schimbarea domiciliului si eliberarea actului de identitate sau pentru înscrierea resedintei (locuinta secundara, alta decat cea de domiciliu), lucratorul de evidenta a persoanelor constata ca exista indicii vadite privind nerealitatea datelor, acesta va face verificari sau va solicita organelor de politie competente efectuarea de verificari, în vederea evitarii înregistrarii unor date nereale în Registrul National de Evidenta a Persoanelor (RNEP)”, se arata in proiect.
Cei care declara date false la schimbarea domiciliului, la preschimbarea cartii de identitate sau gazduitorii nesinceri nu vor mai scapa fara pedepse. Declararea de date nereale privind numele, domiciliul si resedinta constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la trei luni la doi ani sau cu amenda. Orice „atentie” oferita cuiva dispus sa ia in spatiu o persoana poate fi pedepsita cu inchisoare pana la doi ani. Este vinovat si cel care da si cel care ia.
Cresc si amenzile curente
Legea se va modifica si la capitolul sanctiunilor care exista deja, in sensul in care amenzile vor fi mai mari. Cei care gasesc un act de identitate si nu il duc imediat la o sectie de politie sau serviciu de evidenta a persoanelor risca amenzi de la 50 la 100 de lei. Aceleasi sume se vor aplica si celor care declara pierdut sau furat un document de stare civila si intre timp il gasesc. Ei au obligatia de a anunta autoritatile in 48 de ore. Si minorii care nu se prezinta in 15 zile de la data implinirii varstei de 14 ani sa isi faca buletin pot primi amenzi intre 80 si 160 de lei, la fel si cei care nu se duc la timp sa isi reinnoiasca documentele expirate. Aceste modificari survin pe fondul discutiilor care au aparut dupa desfasurarea referendumului din vara, atunci cand mii de persoane au fost descoperite cu acte expirate. In acelasi mod, ar fi trebuit eliminate din listele electorale si persoanele care figurau prea multe la aceeasi adresa. Peste 25.000 de bacauani au documente expirate, iar alti 2.185 sunt in cea de-a doua categorie.
Amenzi si pentru cei care retin buletinele
Cum tot inainte de referendum au aparut in presa diverse cazuri ale unor angajatori care au retinut cartile de identitate astfel incat salariatii lor sa nu participe la vot, modificarile legislative propuse vor reglementa si acest aspect. Tot prin sanctiuni financiare. Intre 200 si 500 de lei vor primi cei care retin actul de identitate al unei persoane in alte conditii decat cele prevazute de lege (cazul celor care iau un buletin sub forma unei garantii pentru prestarea unui serviciu, pastrarea unor bunuri si valori, plata unor datorii). Aceleasi amenzi le risca si cei care iau in spatiu o persoana pentru mai mult de 30 de zile, fara a face formele legale necesare.
130 de moldoveni la aceeasi adresa
Daca modificarile intra in vigoare, nu vom mai asista la cazuri precum cel din luna mai a acestui an, cand politistii bacauani au descoperit la doua adrese din Margineni nu mai putin de 130 de persoane nascute in Republica Moldova. Pentru ca nu exista cadru legal, angajatii de la Evidenta Persoanei nu au putut verifica si nici refuza solicitarile de a acorda domiciliu unui numar atat de mare de persoane, in doar doua case. „Din punct de vedere al legislatiei, numarul de persoane care figureaza in aceeasi locuinta nu este limitat si prin urmare nu putem sa-i refuzam solicitarile. Noi am observat inca de anul trecut ca vine destul de frecvent si ca se tot inmultesc locatarii dintr-un imobil, dar nu exista parghie legala in acest sens”, explica cms. sef Ioan Prisecaru, la acel moment.