Avem în atenţie publicaţii care recent au părăsit existenţa clasică, dar şi-au păstrat exigenţele, inclusiv în privinţa limbii române.
(SĂ) ŞTIM UNII DE ALŢII!
Revista „Vitraliu”, a Centrului de Cultură „George Apostu” Bacău, oferă nr. 52 în format electronic, cu un sumar şi o tehnoredactare la aceeaşi înălţime ca toate celelalte ediţii. Inspirat mottoul de pe coperta I: „Omul este o trestie, cea mai slabă din natură, dar o trestie cugetătoare. Nu e nevoie ca universul întreg să se înverşuneze împotriva lui pentru a-l zdrobi. Un abur, o picătură de apă sunt de ajuns pentru a-l ucide” (Blaise Pascal – 1623-1662). Interesantă este continuarea citatului: „Dar chiar dacă universul l-ar strivi, omul încă ar fi mai nobil decât cel care-l ucide, fiindcă el ştie să moară/ştie că moare şi îşi dă seama de avantajul pe care universul îl are asupra lui, pe când universul nu ştie aceasta”. Diferenţa e deci în conştiinţă (faptul de a şti unul de altul şi împreună, de cosmosul din jur).
Echipa vitraliştilor („fiinţe foşnitoare de emoţii” – Doru Faur), condusă de Gheorghe Geo Popa, face mărturia că a scris „povestea de succes a unei generații care a trăit, a iubit și a visat în numele unor valori identitare dintre care cea mai importantă a fost Limba Română. În jurul ei, reprezentanți de seamă ai intelectualității locale și naționale s-au străduit să demonstreze faptul că, atunci când este vorbită și scrisă corect, când e solid ancorată în opera antecesorilor, atunci când este folosită ca un vector menit să te înalțe
spiritual, Limba Română devine un factor important de individualizare în spațiul cultural global, un motiv de mândrie națională și, nu în ultimul rând, «monumentul care vorbește despre nașterea și devenirea poporului român, la care acesta nu încetează a lucra»”. Măcar un exemplu: unul dintre proiectele recente ale Centrului are drept partener Teatrul Muzical-Dramatic „B.-P. Hasdeu” din Cahul (Republica Moldova), realizând prin aceasta o bună infuzie de limbă română contemporană în vechiul oraş românesc.
„EMISIUNILE TRECE, PERLELE RĂMÂNE”
Este titlul rubricii din „Flacăra lui Adrian Păunescu” (pe 24 iulie a înregistrat al douăzecilea an de apariţie), care a avut de curând un episod online. Pagina a rămas aceeaşi (10, „Racul”) şi inventariază derapajele lingvistice înregistrate la emisiunile TV („Din puţul fără fund, dar cu telecomandă”, episodul 413). Alcătuită aproape didactic (Andrei Păunescu, realizatorul, predă cursuri de comunicare), ne e prezentat sumarul şi apoi este comentat în cheie ironică fiecare caz: „X îşi aduce aportul”; „Clarificăm foarte clar”; „Au participat decât opt”; „Polonia e majoritar ortodoxă”; „Baza şi fundaţia”; „Germania şi-a dovedit ei înşişi”; „facăse Voia Ta Doamne”; „Hotărâţi şi determinaţi” etc. Aşteptăm o carte.