Tainele criminalistilor bacauani
Ati fost vreodata curiosi sa stiti ce metode si ce aparatura folosesc politistii pentru a efectua cercetarile complexe la fata locului a infractiunilor grave? Cu ce echipamente si tehnici sunt dotate masinile lor de interventie? Serviciul Criminalistic Bacau ne-a deschis usa, pentru cateva ore, pentru a afla o parte din tainele acestei meserii.
Sunt o mana de oameni, duc o munca titanica, dar de fiecare data misiunea lor este indeplinita cu multa operativitate si precizie in cazuri extrem de grave. Sunt criminalistii bacauani, prezenti mereu la crime, omoruri, violuri, care descopera infractorii si falsificatorii, care întocmesc portretele-robot ale celor certati cu legea, care fac expertize tehnice pe inscrisuri false, de tipul celor dactiloscopice, grafice, trasologice si balistice, care descopera, fixeaza, ridica, examineaza si interpreteaza probele judiciare, pentru descoperirea infractorilor si aflarea adevarului.
Laborator mobil performant
Serviciul Criminalistic Bacau a primit anul acesta un autolaborator criminalistic cu echipamente de ultima generatie, care asigura suportul tehnic pentru cercetarea complexa a infractiunilor la fata locului. Cu ajutorul noii aparaturi pot fi exploatate si valorificate urme si microurme de toate categoriile. Microbus-ul contine aparatura performanta, ce permite criminalistilor sa efectueze analize si investigatii tehnice de profil cu un ridicat grad de acuratete. Autolaboratorul contine mai multe tipuri de truse criminalistice, pentru prelevarea si ridicarea diferitelor categorii de urme, este prevazut si cu un generator electric actionat de un motor Diesel pentru asigurarea curentului electric necesar, surse de lumina si aparatura care sunt folosite la identificarea zonei faptei, in orice moment, fie zi, fie noapte. Inventarul este intregit si de o moderna trusa foto digitala, printer digital, un aparat foto clasic cu blitz-uri, reflectoare, laptop portabil cu acces direct la internet si sistem GPS. "Toata aparatura care exista în cadrul Serviciului Criminalistic este de ultima generatie, ne-a explicat comisarul sef Eugen Goldan, seful Serviciului Criminalistic Bacau. Avem ImageTrack-ul, sistem de recunoastere faciala, aplicatiile CDN – cadavre, persoane disparute de la domiciliu, persoane cu identitate necunoscuta, dar si AFIS – MORPHOTRAK. Intervenim si la 17-18 evenimente pe zi.”
Portretul robot
In cazul in care identitatea agresorilor nu este cunoscuta, politistii fac un portret-robot. In proportie de 80-90 la suta, acesta seamana cu personajul care le da de furca politistilor. “Intocmirea unui portret-robot necesita cateva ore bune de munca, ba chiar zile, daca infractorul a fost vazut de mai multe persoane, ne-a spus expertul din camera ImageTrack, Cristian Raileanu. Calculatorul realizeaza portretele-robot pe baza informatiilor transmise de victime sau martori, daca exista.” Programul special selecteaza pe loc una dintre cele peste 400 de perechi de ochi, apoi sprancene, buze, nas, urechi, indicate de cel care sta de vorba cu criminalistul. Portretul-robot este doar un indiciu pentru prinderea unui infractor si nu constituie proba in justitie, dar daca este realizat pe baza unor detalii foarte bune, are un puternic impact asupra societatii. Si, in plus, ajuta la identificarea, apoi gasirea celui certat cu legea.
Poligraful – "capcana" infractorilor
Excluderea suspectilor implicati în cauze de cercetate, identificarea autorilor de infractiuni, verificarea veridicitatii declaratiilor persoanelor care fac parte intr-un proces judiciar, stabilirea sinceritatii apararilor formulate de catre persoanele implicate în comiterea unor infractiuni, solutionarea contradictiilor care apar între declaratiile partilor în procesul penal, toate acestea pot fi mult mai usor efectuate prin tehnica examinarilor poligraf. In practica judiciara pot sa apara si alte aspecte care vizeaza stabilirea adevarului, astfel încat tehnica poligraf poate fi folosita si adaptata oricaror situatii. Aparatul poligraf înregistreaza parametrii fiziologici precum: tensiune arteriala, puls distal, reactie galvanica a pielii, inervare neuromusculara toracica si abdominala, micromiscarile musculare. “Tehnica poligraf de biodetectie este folosita pentru depistarea infractorilor si a adevarului intr-o fapta penala, in dosare cu autori necunoscuti gen omoruri, talharii, violuri, furturi, explica si psihologul Inspectoratului de Politei Bacau, comisarul sef Ionel Tanase. Este o tehnica de ultima generatie, cu un poligraf LX4000 si diferiti senzori de corp. Totul depinde si de calitatea subeictului.“ Fiecare test dureaza între 30 de minute si trei ore, se efectueaza în prima parte a zilei si contine o serie de maxim 20 de întrebari care se repeta în medie de trei-patru ori. Suspectilor li se pun, de regula, zece intrebari dintre care doar patru sunt in legatura cu cazul. Celelalte sunt doar de control. Intrebarile de control sunt dintre cele mai simple de genul “cum te numesti, unde locuiesti, unde te-ai nascut“, la care raspunsul este scurt si clar. Aparatul nu poate fi folosit in cazul minorilor, persoanelor care sufera de alcoolism cronic, pentru femeile insarcinate, persoanele cu afectiuni psihice sau afectiuni medicale grave.