Filantropia – iata un concept prea putin cunoscut romanilor, dar de care depinde activitatea sociala a organizatiilor neguvernamentale si viata semenilor nostri. Prea putine din activitatile acestora sunt sustinute cu banii nostri, ai tuturor. Din acest motiv, mai multe ONG-uri incearca sa transforme unele propuneri in modificari fiscale care sa incurajeze donatiile.
Doar 18 la suta din bugetul total al organizatiilor neguvernamentale este constituit din donatii, arata un studiu al Fundatiei pentru Dezvoltarea societatii civile, realizat anul trecut. Iar in ultimii zece ani, organizatiile neguvernamentale au strans din ce in ce mai putin bani din cotizatii, donatii si sponsorizari, de la 55 la suta din totalul veniturilor in 2000, la 40 la suta in 2007. Tot statistic, de la un an la altul, donatiile au scazut cel mai mult. In paralel insa, nevoile comunitatile au devenit mai multe, iar odata cu adancirea crizei acestea s-au acutizat. Pentru ca nevoia de a finanta serviciile sociale este mai mare decat oricand, o coalitie de ONG-uri face lobby pentru incurajarea fiscala a filantropiei. „Vrem sa deschidem discutia despre comunitati ca surse de finantare pentru proiectele sociale sau civice din fiecare loc. Suntem intr-un moment in care fondurile externe nu sunt foarte accesibile, fondurile de la stat nu sunt realiste si atunci vrem sa incurajam un lucru care exista peste tot in lume, filantropia individuala si responsabilitatea sociala a corporatiilor”, a declarat Georgiana Ilie, manager de proiect
Batalia pe 2 la suta e foarte mare
Cea mai recenta intalnire a partenerilor din proiect a avut loc chiar in Bacau cu prezenta ONG-urilor din Moldova, a reprezentantilor firmelor care pot face donatii si sponsorizari si nu numai. Reprezentantii Fundatiei de Sprijin Comunitar (FSC) au impartasit din experienta lor de-a lungul timpului in incercarea de a colecta bani atat de la angajatii bacauani, prin acei 2 la suta, cat si de la firmele bacauane, prin cei 20 la suta pe care ii pot ceda ONG-urilor. „Pe piata exista o gramada de ONG-uri nou aparute numai ca sa colecteze cei 2 la suta. La nivelul judetului, acum doi ani erau circa 1.200 de ONG-uri inscrise, din care active erau vreo 50, restul existau pentru a face rost de facilitati de acest gen. Cred ca ar trebui reglementat acest lucru sau verificate organizatiile vizavi de modul cum au cheltuit banii. In ceea ce priveste cei 20 la suta, lucram foarte bine cu multinationalele. Este zona in care se discuta pe acelasi limbaj, se reactioneaza repede, se merge pe depuneri de proiecte. Companiile medii au inceput sa reactioneze ceva mai mult in Bacau. Lucram si pentru informarea companiilor despre responsabilitatea sociala”, a declarat Gabriela Achihai, presedintele FSC Bacau.
Trei propuneri
Cum legislatia in acest domeniu este prea restrictiva si nu incurajeaza donarea, initiatorii proiectului au venit cu cateva propuneri concrete astfel incat filantropii sa aiba la indemana instrumentele fiscale necesare actului lor. „In primul rand deducerea fiscala a donatiilor de la donatorii individuali, intre anumite limite, un minim ca Fiscul sa nu fie coplesit si un maxim pentru ca statul sa isi estimeze pierderea la buget. Ideea ar fi ca in limita a 5 la suta din venit sa doneze si sa fie scutiti de impozit pe aceasta suma. Asta este pentru donatorii comuni. Vrem sa incurajam si oamenii bogati care sunt in situatia in care isi pot permita sa-i ajute pe altii. Cei care doneaza mai mult de o suta de salarii minime pe economie, circa 15.000 de euro, sa primeasca deducerea de 16 la suta pe suma, dar in limita a 10 la suta din venitul lor. Aceste cifre previn abuzurile si pot fi controlate de Fisc”, a mai spus Ilie.
In al treilea rand, companiile sunt incurajate sa doneze din cifra lor de afaceri. ONG au propus cresterea limitei de deducere de la 0,3 la 0,6 la suta din cifra de afaceri.
Depinde si de factorii politici
Propunerea de politica publica in acest domeniu va ajunge si pe masa parlamentarilor, care trebuie sa decida daca o voteaza sau nu. Senatorul bacauan Elena Mitrea care a participat la aceasta intalnire va fi un sustinator al propunerilor. „Voi prelua propunerile care sunt aduse. Cu siguranta vor fi promovate in Parlament. Pana la urma ficare din noi trebuie sa intelegem ca a fi filantrop trebuie reglementat printr-o lege”, a explicat Elena Mitrea.
Prin directionarea a 2 la suta din impozit unui ONG, s-au strans in 2011, 117 milioane de lei de la 1,6 milioane de contribuabili. Din estimarile de pana acum, suma va fi mult mai mica in 2012, undeva la 75 de milioane de lei. Fonduri mai mici, inseamna mai putine persoane care vor beneficia de ajutor.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.