O parte însemnată din bugetul de stat pentru anul în curs a fost folosită judicios de Guvernul PNL pentru a salva locurile de muncă ale românilor, afectate de efectele crizei sanitare. Astfel, în aprilie, mai și iunie, Guvernul a plătit 4 miliarde de lei pentru peste 1,3 milioane de români aflați în șomaj tehnic, acoperind 75% din salariul mediu brut al angajaților care nu și-au mai putut desfășura activitatea.
Acești oameni revin treptat la muncă, Executivul asigurând, de la 1 iunie, 41,5% din salariul mediu brut celor care au fost în șomaj tehnic și s-au reîntors. Mai exact, vor fi plătite trei luni pentru cei care au fost în șomaj tehnic minimum 15 zile lucrătoare. De asemenea, tot de la 1 iunie, Guvernul plătește o jumătate din salariu, în cuantum de maximum 2.500 de lei, pentru câteva categorii de persoane aflate în căutare de joburi: tinerii până în 29 de ani, persoanele de peste 50 de ani și românilor întorși din străinătate.
Impactul bugetar al acestor două măsuri, pentru trei luni, va fi de 3,735 miliarde de lei și vor fi aproximativ un milion de beneficiari.
Stimulentele guvernamentale au dat, în mod clar, încredere companiilor. Firmele și-au plătit corespunzător taxele în luna iunie, iar încasările sunt în graficul estimat.
În numai două luni, prin Programul IMM Invest inițiat de Guvernul PNL, peste 10.000 de firme au accesat finanțări de aproape 10 miliarde de lei, cu dobândă zero și credit garantat până la 90%. În această situație, la următoare rectificare bugetară Guvernul va suplimenta plafonul de garantare pentru acest program, de la 15 miliarde de lei la 20 de miliarde.
Prețurile nu au explodat, dimpotrivă, în ciuda celor două mari crize suprapuse, criza sanitară și criza economică, rata inflației este la cel mai scăzut nivel din septembrie 2017 încoace, în mai fiind de 2,3%.
Nu în ultimul rând, în primele cinci luni din acest an, Guvernul PNL a alocat pentru investiții cea mai mare sumă din ultimul deceniu, 13,1 miliarde de lei. La prima rectificare bugetară din acest an, s-a alocat suplimentar un miliard de lei pentru investițiile locale. Mai mult, Ministerul Transporturilor va dispune de o sumă record alocată investițiilor la următoarea rectificare bugetară. PNL reîncepe șantierele la autostrăzi, drumurile expres și spitalele regionale, deoarece investițiile de azi vor asigura plata pensiilor în anii viitori.
De remarcat este și faptul că România nu va avea două trimestre consecutive de scădere economică. În primul trimestru, afectat doar două săptămâni de pandemie, România a avut a doua cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, după Irlanda. Din trimestrul al treilea însă, odată cu relansarea economiei impulsionată de măsurile Guvernului, economia va reîncepe să crească din nou.
Deputat PNL Bacău,
Elena HĂRĂTĂU