24 noiembrie 2024

Bobocii politici din toamna 2012

Bogdan Seto, Mirela Olariu, Razvan Sendrea, Lucian Berusca, Mihai Sustac sunt nume de politicieni. Tineri politicieni care, din pacate, nu sunt cunoscuti de prea multi bacauani. Din vina lor, uneori. De cele mai multe ori, din cauza „seniorilor” grijulii sa nu-i arunce prea repede in bataliile dure (dar cu sfarsit profitabil!), sau mai degraba ingrijorati pentru propriile pozitii. Si din vina noastra, a bacauanilor care suntem indiferenti la alternativele mai mult sau mai putin indepartate, indiferenti, in fapt, la viitor. Pentru noi, cei care avem dreptul de a vota din patru in patru ani, si de a spera in fiecare zi, acesti tineri sunt variantele anului 2016. Da, doar peste patru ani, pentru ca anul acesta oferta la Parlament va fi cam aceeasi, din pacate.
P.S.: Cu sincera tristete am constatat ca domnul Mihai Sustac nu a raspuns la intrebarile mele, desi i le-am trimis cu suficient timp inainte. Consider ca ar fi fost de folos atat pentru domnia sa, dar mai ales pentru bacauani sa se afle printre cei care reprezinta schimbul politicii si administratiei din Bacau. Publicam intrebarile pe care le-am adresat tanarului liberal si asteptam, cu rabdare si curiozitate, eventualele sale raspunsuri.

Bogdan Seto – PSD



„In Romania, toata lumea se pricepe la fotbal si la politica. Habar n-am de fotbal. In politica, invat!”

Bunicul lui era un cafegiu vestit al Bacaului, delectand cu arome de Levant centrul targului. Nici nu-i de mirare, armenii sunt detinatorii tainelor intunecatelor placeri din boabele miraculoase. El are 32 de ani, este absolvent al Facultatii de Drept, unde a avut-o profesoara pe Mona Pivniceru, ministrul Justitiei in Guvernul Ponta. Din 2004 alege sa fie membru PSD, desi intuia ca va fi anul trecerii partidului in Opozitie. A fost sau este vicepresedinte al organizatiilor de tineret in municipiul Bacau si in judet, membru al Comitetului Executiv Judetean PSD, responsabil de zona, purtator de cuvant al organizatiei social-democratilor. Din 2012, consilier judetean ales pe listele USL.
– E de preferat sa rasara o tufa de crini la Cotroceni decat sa cante cucuveaua la palatul prezidential?
– Nici una, nici alta! Nu-mi plac cucuvelele, iar florile mele preferate sunt trandafirii. Dar, la ora asta, USL-ul il are prezidentiabil pe domnul Crin Antonescu. Nefiind om politic si sub nicio forma un vizionar, prefer sa ma concentrez pe termen scurt si mediu la alegerile parlamentare. Prezidentialele sunt prea indepartate. Prefer un guvern competent unui presedinte jucator, intr-o echipa se rezolva mai multe si mai bune decat intr-o performanta individuala. Un presedinte trebuie sa fie un foarte bun diplomat si, pana la un punct, Mircea Geoana a avut imaginea unei prestante externe si a unei autoritati intelectuale de care avem nevoie. Iar cucuveaua, porecla nefericita a presedintelui de onoare al PSD-ului, ce pot sa spun… Trebuie sa spun sincer ca am o doza de respect, desi nu sunt intru totul de acord cu domnia sa. Este, din pacate, un tributar al unei perioade de tranzitie. In schimb, recunosc ca unele dintre sfaturile sale s-au dovedit extreme de valabile si utile.
– In politica, “batranii” sunt modele sau te modeleaza dupa chipul si asemanarea lor?
– Intotdeauna am respins teoria modelelor pentru ca eu nu-mi pot asuma un model. In politica bacauana sunt diverse situatii, aspect pe care le apreciez, le respect la oameni politici sau din administratie, indiferent de partid. Imi aduc aminte cu placere de doua situatii in care am vazut politicieni electrizand cu disrcursul lor o sala cu mii de oameni – e vorba de Ion Iliescu si de Sorin Oprescu. Apreciez enorm calitatile oratorice ale unui om politic, le consider esentiale.
– Viata e nedreapta. Putem spune ca, in plus, politica e si cinica? Dar ticaloasa?
– De ce viata e nedreapta? Oare nu suntem noi nedrepti cu ea? Viata ne-o facem noi, noi suntem responsabili de alegerile pe care le facem si de consecintele actelor noastre. Daca nu suntem in stare de asumare, nu e cazul sa ne ascundem, dand vina pe soarta. Nu, nu cred ca politica e cinica. E un lung sir de alegeri, pe care nu vreau sa le privesc nici ca ticaloase. Cinismul a devenit, poate, o trasatura nationala, dar e doar un mecanism temporar de aparare fata de o evolutie sociala si individuala haotica de multe ori.
– Primar, presedinte de consiliu judetean, parlamentar, ministru…?
– Niciuna dintre variante! De ce? Pentru ca nu am un plan de evolutie in acest sens. Ce ma intereseaza este sa fac administratie intr-o echipa performanta. Trebuie sa fiu sincer, nu am niciun fel de ambitii, orgolii sau planuri de cariera politica. Recunosc, in primul rand, ca sunt prea tanar pentru asta.
– Cum se spune in armeneste “PSD e cel mai bun”?
– PSD aracin e!

Mirela Olariu – PDL

„M-am hotarat sa intru in politica dupa ce-am vazut ce e in salile de judecata. Nu poti schimba un sistem din afara, iar eu cred ca nu trebuie neaparat sa fii magistrat ca sa stii ce nu merge. Dupa 10 ani de avocatura am inceput sa inteleg.”

Te priveste drept si articuleaza raspicat fiecare cuvant, sprijinindu-si afirmatiile cu gesturi care taie aerul. Desi opiniile ii sunt ferme, stie si accepta faptul ca nu poate schimba lumea peste noapte, chiar daca asta inseamna un elegant compromise cu realitatea. Are 34 de ani, a urmat traditia familiei – tatal a fost ma­gistrat, actualmente avocat – si a absolvit Facultatea de Drept, devenind avocat. A intrat in politica in 2008, convinsa de prezenta lui Valeriu Stoica in PLD, a ajuns in PDL dupa fuzionare si a fost presedintele organizatiei municipale de tineret. Acum are aceeasi functie la judet si are opinii nuantate despre partidul sau si colegi. Deocamdata, le spune off the record.
– Monica Macovei sau Mona Pivniceru?
– Monica Macovei? De ce? Am avut ocazia sa o cunosc personal. Pe Mona Pivniceru nu o cunosc, dar, din punct de vedere profesional, presupun ca este buna. Dar ca persoana trebuie sa treaca peste controversele politice si sa nu confirme motivatiile contradictorii care s-au vehiculat in legatura cu numirea sa. Valeriu Stoica, fost judecator si avocat, a reformat sistemul din interior. De facut sunt destule… Se plange lumea de fondurile insuficiente din sistem. Dar sa ne aducem aminte ca taxele de timbre pe care le platesc justitiabilii ajungeau la Ministerul Justitiei, acum merg la consiliile locale. Eu sunt impotriva pentru ca nu stiu unde se duc acesti bani. Se organizeaza spectacole in centrul orasului si eu lucrez in sali insalubre, cu mucegai pe pereti. Este obligatorie directionarea sumelor catre Justitie, nu catre bordure! Sunt avocat de 10 ani si nu s-a facut nimic in Judecatoria Bacau.
– De ce politicienii cinstiti ii apara pe politicienii corupti de Justitie?
– Daca ne referim la respingerea in Parlament a cererii de anchetare a unor alesi, sa-i intrebati pe cei care au votat. Se prezuma ca toti oamenii sunt egali in fata legii, probabili parlamentarii sunt mai egali decat altii. Imunitatea trebuie sa functioneze doar pentru declaratiile politice, asta cred eu, altfel nu e corect! Cred ca in ultimii ani au fost mult mai multe dosare in Justitie, cele mai multe impotriva parlamentarilor PDL. Asta nu s-a intamplat in perioada guvernarilor anterioare. De exemplu, primarul din Cluj, fieful lui Boc, a fost arestat!
– Tanara, desteapta, frumoasa… E suficient pentru o cariera politica?
– (zambet, tacere)… Nu stiu cui apartin aceste afirmatii…Nu e suficient pe termen scurt, ci lung. Tineretea nu e neaparat un atu. Eu am inceput sa fac politica dupa 30 de ani si mi-am dat seama ca experienta de viata este foarte importanta. Dar poate altii s-au maturizat mai repede. Eu ma vad in politica pe termen lung, nu am de ce sa ma grabesc, mai intai trebuie sa investesc in mine. In acest moment, vreau
sa-mi consolidez cariera professionala, apoi sa vin in politica, de pe un alt nivel. Nu cred ca ai ce cauta in politica fara sa faci ceva inainte, uman si profesional. Exista intrebari la care trebuie sa raspunzi. Ce stii sa faci? Ce te recomanda pentru o functie sau o demnitate?
– Cuvantul dreptate nu are plural in limba romana, insa fiecare dintre noi se crede detinatorul dreptatii absolute. Ce ne lipseste noua, romanilor, pentru a pune dreptatea fiecaruia laolalta pentru a avea o dreptate comuna si folositoare?
– Ne lipsesc mai multe lucruri. In primul rand, cei sapte ani de acasa, pentru ca in masura in care esti civilizat, nu spun edu­cat, inveti sa respecti pozitia si drepturile celuilalt. Cand incalci drepturile celui de langa tine nu poti sa ai dreptate. Al doilea motiv vine din constatarea ca, in ultimii 22 de ani, pe masura ce ne indepartam de 1989, se promoveaza, mai ales prin televiziuni, violenta, sexul, scandalul. Cand vezi in fiecare zi la televizor scandal, ajungi sa ai un comportament TV. In al treilea rand, sub pretext ca avem origini latine, consideram justificata impulsivitatea, reactionam emotional. As vrea sa prevaleze ratiunea, fiecare de la masa sa-si doreasca gasirea numitorului comun. Insa este o…. gimnastica prea putin exer­sata, chiar si de cei care se afla la varful politicii actuale.
– Daca barbatul pe care il iubiti v-ar marturisi ca este pesedist sau liberal, ati refuza sa va casatoriti cu el?
– Nu! Nu! Pentru ca, revenind la faptul ca romanii ar trebui sa fie rationali, cred ca am, avem, suficienta maturitate ca sa stim sa despartim viata personala de cea profesionala si politica. In afara de asta, discutiile in contradictoriu, care nu degenereaza in cearta, sunt benefice. Important este sa stii sa te opresti intr-o discutie!

Mihai Sustac – PNL

– Cariera dumneavoastra politica si administrativa seamana foarte mult cu a presedintelui CJ Bacau, Dragos Benea. Una dintre asemanari tine de sprijinul si increderea aratate de catre un politician cu experienta. Este domnul Romeo Stavarache pentru dumneavoastra ceea ce a fost Dumitru Sechelariu pentru Dragos Benea?
– ……………………………………………………………..
– Este obligatoriu un stagiu pe langa un lider puternic pentru a invata politica, sau credeti ca un autodidact poate suplini asemenea experienta?
– ……………………………………………………………..
– Care a fost cel mai mare compromis pe care l-ati facut ca politician?
– ………………………………………………………………
– Viitor primar sau tanar politician?
– ……………………………………………………………….

Lucian Berusca – UNPR

„Ai grija cu ce prieten te certi pentru ca s-ar putea sa redevii prieten cu el!”

Vreo opt ani a fost liberal cu acte in regula si cu functii importante (vicepresedinte la organizatia judeteana de tineret si membru in Biroul Politic Municipal la seniori), dar anul acesta in februarie a preferat sa intre in front la UNPR. Aici a urcat in ierarhie, fiind seful tinerilor si vicepresedintele celor mari. Ca fapt de istorie politica bacauana, in 2010, Berusca a pierdut alegerile pentru presedintia tineretului PNL in fata lui… Mihai Sustac, cel care a ajuns ulterior viceprimar al municipiului. Cum se scrie istoria!
La 30 ani, isi castiga painea din transportul international de marfa si oferind spectacole pirotehnice cui ii mai arde de asa ceva pe vremurile astea. Entuziast in campania alegerilor locale, Lucian Berusca are acum de rezolvat ecuatia politica a alipirii UNPR de PSD. Care vor fi raspunsurile ideologice ale acestei balansari si, mai ales, cum isi va construi identitatea (noua?) de politician tanar sunt de urmarit. Vor fi spectaculoase ca un foc de artificii la o petrecere de patron-politician sau plictisitoare ca o cursa de tir pe nesfarsitele autostrazi al Occidentului?
– Progresul Romaniei se poate face si de la dreapta si de la stanga, dupa cum bate vantul in panzele partidului. Esti social-democrat sau mai liberal de fire politica?
– Din fire sunt mai liberal, iar progresul Romaniei cred ca ar putea fi facut mai eficient cu o politica de dreapta, dar este obligatoriu sa fie adoptate uneori si politici de stanga…
– E greu sa fii sub ascultare politica la un general? Da culcaturi ideologice si pune masca pe figurile… dizidente?
– Consider ca este nevoie totusi ca disciplina sa fie res­pectata, iar un general o poate impune. Dar democratie exista in partid, avem voie sa… iesim din front daca venim cu argument si le prezentam convingator.
– Ca tanar politician, crezi ca exista modele de urmat sau trebuie sa-ti gasesti propria cale?
– Din pacate, in politica nu am gasit vreun model de urmat. Eu chiar doresc sa fac o politica bazata pe respect fata de cetatean si sa fiu un politician corect. In viata nu trebuie sa fii nici rau, nici bun, trebuie sa fim corecti.
– Cu cine dintre colegii tai de generatie ai vrea sa te confrunti pentru Primaria Bacau in 2016?
– As vrea pe viitor sa ma confrunt cu fostii colegi libe­rali Mihai Sustac si Claudiu Nastasa. Chiar cred ca va fi interesant pentru noi si productiv pentru bacauani.
– Presedintele Basescu, consiliat de blandul Cristian Diaconescu, va fi un presedinte mai cuminte?
– Cu siguranta va fi mai cuminte.

Razvan Sendrea – PP-DD

Definitia „corectitudinii politice” premiata in SUA in 2010: „Corectitudinea politica este o doctrina cultivata de o minoritate deliranta, ilogica, promovata de mass-media oficiale, care sustin ca este posibil sa apuci o bucata de rahat de partea curata.”
Absolvent de Filologie, trebuia sa fie profesor de engleza sau de romana, insa a ales presa. A trecut prin nu mai putin de noua redactii, de presa scrisa sau on-line, a fost si palmas, a ajuns si sef. In aceasta primavara Dan Diaconescu l-a convins sa lase la o parte prudenta si sa se implice. A candidat (cu scor onorabil) la presedintia Consiliului Judetean Bacau si a prins un loc de consilier, impreuna cu alti colegi de partid.
– Tradare, tradare, dar s-o stim si noi! Ce poate convinge un ziarist sa treaca de partea cealalta a baricadei, printre politicieni?
– Ca om de presa sunt de ani buni în contact cu “efectele” administratiilor locale si judetene, iar rezultatele sunt dezas­truoase. Am decis sa ma implic în aceasta competitie pentru ca am, cred, suficiente cunostinte fata de ceea ce s-a întamplat de-a lungul ultimilor ani. (…) Cei care au condus Consiliul Judetean au avut o viziune îngusta, ghidata adeseori de interese care au blocat dezvoltarea judetului. Nu s-au facut, de exemplu, proiecte ample pe agricultura, nu s-a investit decat pe baza de cunostinte si interese în învatamant, nu s-a reabilitat aeroportul, HIT Park pornit ca o mare promisiune a ajuns o gaura neagra a judetului, iar aceasta este o lista extrem de scurta a nerealizarilor de pana acum.
– Ce-ai face cu 20.000 de euro, bani pe care Dan Diaconescu îi va da dupa ce castiga alegerile?
– Fara îndoiala, as porni o mica afacere, pentru ca acesta este si scopul de baza al acordarii sumei respective. Am suficiente idei, însa, la fel ca multi alti concitadini si conatio­nali de-ai nostri, punerea lor în practica este conditionata de partea financiara. În mod cert, cu 20.000 de euro poti pune pe picioare suficiente proiecte care nu necesita neaparat sume astronomice, mai ales în conditiile actuale. Important este sa ai vointa!
– Ce ziarist bacauan este cel mai bun consultant de ima­gine pentru un politician si cati bani merita pentru asemenea servicii?
– Exista, fara îndoiala, destui jurnalisti foarte bine pregatiti si care, cu certitudine, ar putea fi factori importanti într-o campanile electorala si nu numai. Ca si consultanti de ima­gine, jurnalistii stiu exact unde, ce, cum si cat trebuie punctat. Ei stiu ce au cerut ca jurnalisti, stiu si ce sa ofere ca si consultanti. Problema, dupa parerea mea, sta însa în alta parte. Anume, la cei care îsi aleg asa-numitii consultanti si mai ales la criteriile dupa care este efectuata aceasta selectie. Iar situatia nu este singulara si nu este prezenta doar în Bacau. Din nefericire, ea se extinde tot mai mult. Tocmai de aceea, personal, sunt adeptul unui consultant din breasla din care, înca, mai fac parte. Iar el exista deja, de ceva vreme. Cat despre suma… nu as putea avansa una, pentru ca deocamdata nu este cazul.
– Ce e mai grav, compromisul cu propria constiinta sau compromiterea publica?
– Îmi place întrebarea! Nu este prima data cand îmi este adresata. Un bun prieten, ceva mai carunt la tample decat mine, îmi spunea, candva, ca este extrem de important, mai ales în politica, sa stii sa faci compromisuri dar sa nu te compromiti. În ceea ce ma priveste, peste trei decenii de buna crestere si decenta care ma caracterizeaza (scuzati lipsa de modestie) nu mai pot fi schimbate de niciun factor extern. Asa am fost format si asa voi ramane. Am mai spus-o si o repet. Nu voi face compromisuri, de niciun fel, deoarece consider ca un compromis atrage altele si, un tavalug pornit nu mai poate fi oprit. Despre compromitere publica… va garantez ca voi fi primul care va face pasul înapoi decat sa ajung aici.
– Daca Dan Diaconescu ajunge presedintele Romaniei, ai merge sa conduci OTV?
– Fara îndoiala ca m-ar flata o astfel de propunere, însa nu cred ca se va ajunge pana aici. În sensul ca exista suficienti oameni extrem de bine pregatiti în jurul fondatorului OTV care ar putea îndeplini cu succes aceasta sarcina. Dar daca ar fi nevoie, de ce nu?!



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014