Posturile de politie rurale si-au reluat activitatea de la 1 septembrie si in judetul Bacau. Aceasta este vestea cea buna. Partea mai putin buna este ca nu toti politistii au la dispozitie cel putin o masina pentru patrulare sau interventie.
Un an de zile a fost suficient pentru ca oficialii din Ministerul Administratiei si Internelor sa se convinga ca experimentul privind reorganizarea Politiei a esuat. Desfiintarea posturilor de politie din mediul rural a fost o greseala, platita in special de locuitorii de la tara, acolo unde infractionalitatea a crescut. Numarul delictelor comise in mediul rural a crescut cu 240 in 2012, fata de aceeasi perioada din 2011. “Cetatenii, potrivit sondajelor de opinie care s-au realizat, sunt nemultumiti de noua organizare, in sensul ca mare parte din ei reclama ca nu stiu cui sa se adreseze atunci când au o problema. Ramânând un singur politist in comuna, acesta nu putea face serviciu 24 din 24 de ore, trebuia sa se adreseze sectiei de politie. Cea mai mica are in componenta sase posturi, iar cea mai mare 11 posturi. Timpul de deplasare este mare, cetatenii trebuiau sa se deplaseze la sectie, iar mijloacele de transport nu sunt la indemâna. Si politistii si sindicatele au fost de acord cu reinfiintarea posturilor”, a explicat cms sef Vasile Oprisan, seful politiei bacauane.
In plus, nici costurile nu au scazut semnificativ cu noua formula de organizare. „Pe o parte am redus cheltuielile, in ceea ce priveste costurile de la postul de politie. Pe partea cealalta, la consumul de combustibil si uzura autoturismelor – aceste costuri au crescut”, a mai spus cms sef Oprisan.
Au revenit, dar cu probleme
In aceste conditii, de la 1 septembrie, politistii au revenit la tara. Nu fara a se confrunta in continuare cu probleme de logistica. Cea mai mare: lipsa autoturismelor. „Cele din dotare au fost repartizate in comune. La nivelul judetului Bacau avem zece posturi de politie care nu au autoturisme. Celelalte au, dar au fost impartite in functie de situatia operativa. Sunt situatii in care un autoturism deserveste doua posturi de politie. Vom vedea daca vom primi autoturismele. Ideal ar fi sa existe unul la fiecare post, dar deocamdata aceasta este situatia”, a explicat seful politiei.
Izvorul Berheciului, Prajesti, Târgu Trotus, Ardeoani si Bârsanesti sunt doar câteva dintre localitatile in care politistii nu se pot folosi de un autoturism. S-au facut o solicitare la minister pentru aceasta dotare, dar nu se stie exact când se va da curs acesteia. La alte posturi se vor face si reparatii in perioada urmatoare. La Cleja si Traian, oamenii legii vor beneficia de conditii mai bune la locul de munca.
Sefii de post trebuie sa dea examen
In cele 83 de posturi de politie comunale activeaza aproximativ 250 de oameni ai legii, in medie 3-4 lucratori pentru fiecare comuna. Deocamdata, sefii de post au fost imputerniciti sa ocupe aceasta functie, dar trebuie sa sustina in urmatoarea luna un concurs pentru a ramâne definitiv la conducere. Adjunctii lor vor ramâne insa in functie, pentru ca au fost numiti direct, fara concurs.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.