16 ianuarie 2025

Afacerile apicultorilor, zaharisite de vremea ploioasă și rece

Temperaturile scăzute și ploile prelungite de până acum le-au dat peste cap afacerile apicultorilor. Prin urmare, ne putem aștepta ca cel puțin mierea de salcâm să fie mai scumpă anul acesta. De altfel, crescătorii de albine stabilesc anul apicol după cât de bun a fost sezonul după culesul la salcâm.

Început de an destul de dificil pentru apicultorii băcăuani care s-au văzut în imposibilitatea de a recolta miere de salcâm, produsul cel mai apreciat de consumatori. Și asta tocmai din cauza vremii extrem de ploioase din timpul înfloririi. De altfel, apicultorii verifică dacă albinele au produs miere după sezonul salcâmului.



„Anul ăsta, a început destul de dubios, fiind o iarnă destul de caldă și albinele au consumat foarte mult. În primăvară, vremea le-a ajutat, dezvoltându-se foarte bine, dar fix când trebuia să culegem la salcâm și, apoi, la zmeură, au început ploile astea și, timp de o lună, nu s-au mai oprit. Ne-au afectat major”, a declarat Adrian Lupchian, un cunoscut apicultor din zona de munte a județului.

Rapița, un pericol pentru apicultori

Apicultorii băcăuani se plâng că, anul acesta, vor avea o producție de miere de salcâm de doar 25-30 la sută față de cât ar fi trebuit să scoată într-un an mediu. Speranțe mari vin de la producția de miere de tei, care, cel puțin până acum, pare destul de promițătoare. Din păcate, apicultorii sunt din ce în ce mai puțin interesați de mierea de rapiță și de cea de floarea soarelui, în ciuda cererii mari de pe piață.

Și asta tocmai din cauza tratamentelor chimice (neonicotinoide) pe care fermierii de peste tot le aplică acestor culturi. Însă, chiar și de-ar fi dorit să recolteze la rapiță, culturile au fost serios afectate de secetă, apicultorii găsind cu greu plantații cu această cultură. „Se produc mereu depopulări la albine, mai ales dacă se merge cu albinele în culturile de rapiță, destinată, după cum se știe, în special producerii de biodiesel. Or, în acest caz, fermierii nu mai țin seamă de calitatea culturii și stropesc cu tot felul de substanțe chimice, numai să aibă producții mari”, mai spun apicultorii băcăuani.

Importurile din America de Sud, fac legea în piață

Din păcate, nici piața nu-i ajută pe apicultorii autohtoni, în continuare importându-se cantități mari de miere. La noi ajunge nu doar mierea adusă pe filiera clasică, a Chinei, ci mai nou, din America de Sud. Acolo, este un climat foarte favorabil albinelor, fapt care determină producții foarte mari de miere. Dacă se mai adaugă și faptul că nivel de trai este mult mai scăzut decât în Europa, putem decuce că și pretențiile de preț ale sud-americanilor sunt la fel de mici. Prin urmare, importurile din această zonă se fac la un preț de achiziție scăzut, ceea ce-i obligă pe apicultorii noștri să vândă la prețuri cel puțin la fel de mici.

„Dacă acolo a fost un an foarte bun pentru apicultură, atunci prețul mierii autohtone va fi, clar, unul mic. În țară, producția este la un nivel extrem de jos, unii nu au recoltat nimic”, spun apicultorii. Chiar și așa, ne putem aștepta ca să se înregistreze creșteri ale prețurilor la mierea de salcâm, de cel puțin 20 la sută. În prezent, mierea de salcâm se vinde cu 30 lei/ kilogram, anul acesta, deliciosa miere putând ajunge să fie valorificată cu prețuri cuprinse între 35 și 50 de lei.

Sprijin de 10 euro/familia de albine

Pentru compensarea pierderilor din acest sezon, apicultorii le cer autorităţilor un sprijin financiar de 10 euro/familia de albine. „Asociaţia Crescătorilor de Albine din România (ACA) a fost informată, în ultimele zile, de greutăţile deosebite pe care le întâmpină apicultorii din peste 30 judeţe ale ţării. Aceste greutăţi decurg din anul apicol dezastruos, din care până la această dată nu s-a realizat nici măcar 20% din producţia de miere marfă. (…)

Solicităm din partea Ministerului Agriculturii, a Guvernului României, un sprijin financiar de 10 euro/familia de albine. Se impune luarea unor măsuri urgente în acest sens, în condiţiile în care zi de zi, cheltuielile privind supravieţuirea şi păstrarea familiilor de albine sunt tot mai mari”, arată reprezentanţii ACA, într-o scrisoare deschisă transmisă ministrului Agriculturii, Adrian Oros. Aceştia aduc în sprijin măsurile luate de ministerul de resort în anii trecuți, când apicultorii au primit un ajutor destinat asigurării hranei necesare supravieţuirii familiilor de albine.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img