“Fiscul” râvneste la pusculita primarilor
Doua surprize le-a pregatit Ministerul Finantelor gospodarilor de comune si orase. Prima vizeaza conditionarea alocarii sumelor defalcate din TVA de plata a cel putin 5 la suta din datorii in fiecare luna si s-a concretizat deja intr-o hotarâre de guvern. Mircea Muntean, directorul DGFP Bacau, afirma ca, odata si odata, primarii “trebuie sa intre intr-o disciplina financiara”, adica, sa-si shimbe conduita si sa nu cheltuiasca mai mult decât isi permit. A doua surpriza se refera la posibilitatea ca impozitele pe autoturisme, cladiri, terenuri agricole si pentru constructii sa fie colectate de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si e prevazuta in scrisoarea de intentie semnata cu FMI, in luna august. Edilii cred ca se urmareste o redistribuire a veniturilor si o nivelare economica a localitatilor. Cei din zonele sarace nu critica masura, dimpotriva: “Noi suntem mici, legam calul acolo unde spune stapânul, arata Gheorghe Andries, edilul din Popana. Pentru noi, nu ar fi rau! Ar insemna sa colecteze cât poate da populatia si sa ne aloce in functie de nevoi. Si acum suntem dependenti 70 la suta de banii care vin de la bugetul de stat!” Pentru comunele bogate, aceasta masura nu ar fi avantajoasa. Revoltati, primarii sustin ca nu va fi bine nici pentru unitatea administrativa, privita ca intreg, nici pentru cetatean: “Pentru comunitate nu e bine, afirma, iritat, Ioan Bujor, edilul comunei Dofteana. Eu il mai cert pe unul, il mai pasuiesc pe altul, stiu ca daca nu are astazi va plati mâine, dar ANAF nu va proceda asa. Noi stam bine la incasari. In anii trecuti am realizat peste 90 la suta din cât ne-am propus.”
“Sa schimbe denumirea in PCR!”
Ingrijorarea edililor vizeaza si soarta angajatilor de la directiile de venituri. Primaria Dofteana are doi casieri, un inspector de teren si un sef de birou. Cu acesti oameni, primaria a strâns 10 miliarde de lei vechi pe an. Daca banii vor fi strânsi de ANAF, “tu, ca primar, devii neputincios! Asta numesc, ei, descentralizare? In situatia asta, nu mai putem vorbi de autonomie locala. Nu poti sa-ti faci un plan de dezvoltare si sa iei decizii.” Edilii se simt jefuiti si cred ca se urmareste inversarea polilor de influenta: “Bani inseamna Putere, arata Ioan Bujor. Statul va strânge impozitele, apoi va distribui banii pe crititerii politice. Vom sta cu mâna intinsa la pomana Guvernului! Nu vom fi cuminti, nu vom primi! Ne mai putem numi autonomi? Sa schimbe denumirea aliantei in PCR si gata!” Masura ar fi un mare pas inapoi in procesul de descentralizare, sustin edilii. “In cazul asta, ar trebui sa se renunte si la primari. Daca statul preia totul, ce rol mai au primariile?” se intreaba Anton Siler, primarul comunei Nicolae Balcescu. De altfel, el crede ca ANAF nu cunoaste specificul fiecarei comune, al fiecarui oras: “Cei mai interesati in strângerea impozitelor sunt primaria si aparatul propriu. In plus, cel mai bine stiu autoritatile locale, nu cei din Ministerul Finantelor, care sunt posibilitatile si nevoile comunei, care sunt pârghiile si directiile de dezvoltare.”
Gradul de colectare va fi mult mai slab
Intentiile nu pot fi bune, apreziaza edilii. “Cel care incaseaza distribuie asa cum crede de cuviinta! E corect, sa zicem, sa ia de la Nicolae Balcescu un miliard si sa distribuie apoi, aceleiasi comune, o suta de milioane? Asa functiona sistemul inainte de 1989!” Ne vom intoarce, oare, la perioada perceptorilor, când omul ramânea fara vaca daca nu-si platea taxa sau amenda? Edilii se tem ca da! Daca, acum, mare parte din obligatii nu sunt platite, vina nu este a primariilor ci a legislatiei, sustin ei. “Nu fac inchisoare daca nu platesc amenzile! Ca sa-i obligi sa plateasca trebuie sa-i dai in judecata, apoi, daca nu au bani, trebuie sa faca ore de munca in folosul comunitatii, deci tot nu platesc!” In prezent, cetatenii stiu ca dosarele pentru subventia la incalzire, venitul la Legea 416, adeverinta pentru APIA se intocmesc sau se elibereaza de catre primarie. Daca li cere ca intâi sa-si plateasca impozitul, nu au incotro, se supun. Daca ANAF va colecta impozitele, ce instrumente de convingere va utiliza? Si, mai ales, pe ce se va intemeia autoritatea primariei in conditiile in care nu va avea niciun cuvânt de spus in privinta investitiilor, neavând venituri proprii? “Gradul de colectare va fi mult mai slab, afirma Anton Siler. Din aceasta situatie nu va avea nimeni de câstigat. Vom pierde toti! Si nu stiu cine va mai candida la functia de primar! Eu cred ca va fi un esec total!”