EXCLUSIV. Desi costul Spitalului Municipal trebuia sa fie „nerevizuibil”, el a fost totusi revizuit de câteva ori – de la 125 milioane, la peste 200 de milioane lei – impotriva prevederilor existente in Contractul de lucrari nr. 36793 din 3 septembrie 2007. Conform documentului, obiectivul medical trebuia finalizat in 760 de zile (aproximativ 2 ani). Garantia pentru echipamentele medicale este de doar 12 luni.
Cotidianul Desteptarea a intrat in posesia contractului privind construirea si dotarea Spitalului Municipal cu aparatura medicala. Documentul arunca o noua lumina asupra imensei inginerii financiare care a stat la temelia edificiului medical si atesta, odata-n plus, ca Spitalul este inca departe de a fi finalizat.
Conform contractului, pretul convenit pentru indeplinirea acestuia fusese calificat drept „nerevizuibil”, insa el a fost modificat de mai multe ori ajungând astazi aproape dublu fata de suma oferita, in 2007, de Primarie. Garantia lucrarii este de 24 de luni, in timp ce garantia echipamentelor medicale de 12. Spitalul trebuia construit, conform contractului, in 760 de zile, aproximativ 2 ani, dar de la punerea pietrei de temelie se implinesc, in aceasta toamna, 5 ani. In mod inexplicabil, contractul este grevat de mai multe clauze de confidentialitate, desi este un document public, iar proiectul Spitalului Municipal este finantat din banii bacauanilor.
Contractul in baza caruia Primaria Bacau a incredintat executarea lucrarilor la Spitalul Municipal a fost semnat la inceputul lui septembrie 2007, cu un consortiu de firme condus de societatea brasoveana ICCO SRL. Asocierea de firme a luat fiinta in iunie 2007, cu câteva luni inainte de parafarea contractului, acordul de consortiu final fiind incheiat pe 31 august 2007. Negocierile pentru incheierea contractului au avut loc pe 17 iulie 2007, iar a doua zi – pe 18 iulie – s-a semnat intelegerea. Consortiul condus de ICCO a depus singura oferta concreta vizând construirea Spitalului Municipal si dotarea acestuia cu aparatura medicala.
Pretul, revizuit impotriva prevederilor contractuale
Conform punctului 5 din contract, pretul convenit pentru „indeplinirea contractului” (n.r. – construirea spitalului si dotarea cu aparatura medicala) a fost de 125,4 milioane lei, la care se adauga TVA in suma de 23,82 milioane lei (149 milioane lei, in total). Documentul precizeaza, in clar, ca „pretul este ferm si nerevizuibil pe toata durata de derulare a contractului”, fixata in urma intelegerii la 760 de zile.
In realitate, pretul Spitalului Municipal a fost modificat la jumatate de an de la semnarea contractului, când un proiect tehnic aprobat de Consiliul Local (CL) a dat la iveala o crestere cu 10 milioane de euro a costurilor (peste 40 milioane lei). Astfel, in martie 2008, CL stabilea ca valoarea investitiei (constructii + dotarea cu echipamente medicale) este de peste 190 milioane lei, fata de 149 milioane cât se stabilise prin contractul semnat in septembrie 2007. Pretul a fost actualizat de mai multe ori, ultima oara pe finalul lui 2011 când a fost stabilit la peste 218 milioane lei, cu tot cu TVA.
Durata depasita de 2 ori
La capitolul „durata”, contractul precizeaza 760 de zile, un pic mai mult de 2 ani. Lucrarile la Spitalul Municipal au debutat in noiembrie 2007, când s-a pus piatra de temelie si continua si astazi, la 5 ani de la inceperea lucrarilor.
Proiectul este grevat de o subfinantare cronica, Primaria Bacau imprumutând – de mai multe ori – bani din banca pentru a continua, cu chiu cu vai, lucrarile.
Garantia lucrarilor este de 24 de luni si decurge de la data receptiei, in timp ce garantia acordata echipamentelor medicale este de 12 luni, dar nu mai mult de 18 de la data semnarii procesului verbal de receptie.
Confidentialitate in contracte publice?
Intelegerea incheiata, acum 5 ani, de Primarie si consortiu este grevata – in mod inexplicabil – de mai multe clauze de confidentialitate. Desi contractul privind construirea spitalului este public, partile implicate s-au prevalat tot timpul de caracterul „secret” al intelegerii.
Astfel, conform punctului 10 din contract, niciuna din partile implicate in derularea acestuia nu poate face cunoscut contractul in afara acelor persoane implicate in indeplinirea si executarea lui. Mai mult „dezvaluirea oricarei informatii fata de persoanele implicate in indeplinirea Contractului se va face confidential si se va extinde numai asupra acelor informatii necesare in vederea indeplinirii Contractului”.
Proiectul Spitalului Municipal a pornit la drum având in ICCO SRL liderul consortiului de firme care se ocupa de lucrare. Societatea brasoveana si-a tras partea leului din contract, fara ca proiectul sa fie finalizat. Intre timp, in acte figureaza ca lider o alta firma, cea care furnizeaza echipamentul medical pentru spital. La finele anului trecut, documentele oficiale precizau ca Intergrine SRL este liderul consortiului, societatea fiind preluata de un grup de firme britanic care actioneaza in piata medicala din România de câtiva ani buni. Primaria nu mai deconteaza lucrarile la Brasov, ci la Bucuresti.
PROIECT IN COMA
Primaria se cauta de bani pentru a conserva spitalul
Municipalitatea bacauana are nevoie, potrivit propriilor documente, de aproximativ 60 de milioane lei pentru a finaliza Spitalul Municipal. Banii nu exista, iar Primaria trebuie sa imagineze acum o solutie pentru conservarea santierului de la spital, pe timp de iarna. Administratia Stavarache a lansat, in regim de urgenta, procedura pentru contractarea unui credit bancar in valoare de 60 milioane lei, insa este de asteptat ca aceasta sa mai dureze. Primaria intentioneaza sa cheltuiasca 25 de milioane lei din credit pentru finantarea santierului de la spital.
Peste proiect au trecut deja 5 ierni, iar neconservarea imobilului ar putea avea efecte catastrofale asupra spitalului.
Bacauanii, prostiti pe banii lor
Ce se va intâmpla cu setul de analize electorale promis de primar?
In luna mai, CL aproba o hotarâre ce avea ca obiect finantarea din bugetul local a unui set de analize gratuite pentru cetatenii municipiului Bacau. Acestea urmau sa aiba loc la Spitalul Municipal, in toamna lui 2012. In plina campanie pentru locale, primarul Romeo Stavarache i-a prostit pe bacauani punând in circulatie taloane galbene de „analize gratuite”, fara nicio valoare juridica.
Cu o cladire neterminata, cu un laborator de analize inca neacreditat, cu personal medical neangajat, cu o iarna aspra la orizont, spitalul administratiei Stavarache nu se poate achita de „analizele electorale” promise de edil in campania pentru alegerile locale. Cu atât mai mult cu cât, in bugetul pe 2012 nu exista prevazut un capitol de cheltuieli aferent decontarii unor fictive analize medicale de care sa beneficieze contribuabilii bacauani.
Stavarache a fugit de semnatura!
Contractul privind construirea si dotarea Spitalului Municipal a fost semnat de Calin Costan, director general ICCO, in timp ce din partea Primariei au semnat administratorul public Leonard Padureanu, fostul sef al Directiei Tehnice, Adrian Dospinescu, seful Serviciului Achizitii, Corina Neaga, dar si Cristina Buzdugan, promovata intre timp la conducerea Directiei Tehnice. Semnatura primarului Stavarache lipseste de pe contract, in locul sau iscalind altcineva.
Martie 2013, noul termen limita
In curtea PNL Bacau, pe post de reminiscenta a localelor, troneaza si acum un panou electoral infatisând imaginea viitorului Spital Municipal, procesata pe calculator. Sub propria semnatura, Stavarache precizeaza – pe panou – ca investitia va fi finalizata in noiembrie 2012.
In realitate, lucrarile vor mai continua municipalitatea fixând deja un nou tintar: martie 2013. Conform panoului cu informatii “plantat” in vecinatatea santierului de la Spitalul Municipal, data finalizarii constructiei este prevazuta in primavara anului viitor. Chiar daca noul calendar va fi respectat, asta nu inseamna ca unitatea medicala va fi functionala. Urmeaza corvoada angajarii de medici specialisti, intr-un oras confruntat – ca si tara – cu o penurie de personal medical specializat.