24 decembrie 2024

Butoaiele de la Sohodor, pe placul tuturor

Mai multe familii au incropit o afacere cu butoaie din fibra de sticla

In satul Sohodor, comuna Horgesti localnicii nu stau degeaba. Pentru ei munca nu este o rusine. Stiu ca daca nu produc nimic, nu vor avea ce pune copiilor de mâncare pe masa. Câteva familii si-au deschis o afacere proprie, pe care ei o considera profitabila. Acestea fabrica butoaie din fibra de sticla pentru depozitarea vinului sau a apei. Curtea lor nu este una normala, cu flori, alei din piatra si foisoare. Pe fiecare bucatica libera de pamânt este depozitata productia. Multi sunt cei care nu stiu cum se fabrica aceste butoaie si de câta migala este nevoie pentru ca produsul final sa fie de calitate. Marian Corcio se ocupa cu aceasta afacere de doi ani, dupa ce a vazut ca vecinii lui câstiga bani frumosi din butoaiele de fibra de sticla. Atunci a decis sa incerce si el. La inceput a fost mai greu. Acum insa treaba merge struna. Munca este cu atât mai dificila din cauza ca aceste rezervoare se fabrica manual. In prima faza se construieste matrita, pe care apoi este asezat primul strat de fibra de sticla si abia apoi incepe munca de Sisif. De trei straturi este nevoie pentru ca butoiul sa fie rezistent. Fiecare strat de fibra de sticla este asezat cu mare atentie, peste care se pune apoi adezivul alimentar special. “Recipientele variaza ca dimensiune, in functie de preferintele clientilor. Dupa ce au fost puse toate cele trei straturi de fibra de sticla, butoaiele sunt lasate la uscat si abia apoi acestea sunt prevazute cu robinet”, ne-a explicat Marian Corciu. Valoarea lor variaza intre 100-150 de lei pentru un butoi de 300 de litri. Acestea pot fi insa si mai scumpe. Pe zi, Marian produce in jur de 15 butoaie, si asta pentru ca procesul este unul greoi. Pentru un singur butoi este nevoie de o ora sau chiar doua. Dupa ce procesul de fabricare a luat sfârsit, mesterul se pregateste de vânzare. Din pacate, piata nu este una variata. Marian este nevoit sa mearga in intreaga tara pentru a vinde productia. “Mergem peste tot. Noi vindem butoaiele in târguri. Mergem la Iasi, la Suceava, la Cluj, acolo unde se organizeaza târguri”, a mai spus acesta. Din cauza ca autoturismul cu care transporta marfa nu este foarte incapator, acesta pleaca 2-3 zile, vinde ce are si apoi se intoarce pentru a mai lua un transport. Recipientele manufacturate nu se vând tot anul. Sezonul lor incepe toamna, când românii fabrica vinul. Din acest motiv, locuitorii din Sohodor muncesc din greu doua, trei luni pe an pentru a pune un ban deoparte. Acesti oameni sunt dovada faptului ca “munca aduce bogatie, iar lenea – saracie”.
Sinziana Filimon





spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img