8 noiembrie 2024

Si vara la scoala…

In aceasta vara fierbinte, elevii din Poduri si-au petrecut vacanta intr-un mod inedit. La initiativa Primariei si a Scolii s-a organizat ,,Scoala de vara” pentru a oferi copiilor orfani si celor ai caror parinti sunt salariati sau plecati in strainatate un program in care au alternat activitati instructive, educative, de divertisment si turism.
Totul s-a desfasurat prin aportul de voluntariat al profesorilor pensionari, al invatatorilor si profesorilor activi, al studentilor si elevilor de clasa a XII-a. A fost un prilej de comunicare agreabila intre generatii, un transfer de eruditie si maniere elegante, creativitate si voie buna.
In zilele de luni, sub indrumarea doamnei bibliotecare Narcisa Popa, s-au organizat, in cadrul Bibliotecii Comunale, intâlniri cu creatorii de literatura din localitate: prof. Luminita Sandulache, autor a peste 30 de carti, membru al Uniunii Scriitorilor; invatatorul Vasile Iscu-Lacatusu, autor a 12 carti didactice si de literatura pentru copii; prof. Gheorghe-Jan Iscu, autorul unui interesant roman autobiografic; prof. Elena Grigoras, coautor al unei bogate monografii a localitatilor de pe Valea Tazlaului.
Zilele de marti au fost dedicate stiintei: doamna prof. Ofelia Bujor i-a delectat pe copii cu matematici distractive; doamna prof. Lorena Lazarica a prezentat expuneri bogat ilustrate prin proiectii despre igiena corpului uman, despre tipuri de habitaturi pentru pasari si animale; prof. Gheorghe Bibiri a prezentat repere importante din istoria localitatii, iar doamna prof. Elena Zaharia i-a convins pe copii despre rolul apei in viata planetei si despre raspunderea ocrotirii mediului. Alaturi de profesori au fost studenti la medicina, politehnica, biologie, istorie: Madalina Iscu, Iustina Gaman, Lidia Iscu, Iuliana Buftea, Mihaela Sova.
In zilele de miercuri, talentatele educatoare si invatatoare Liuta Starparu, Cristina Popa, Mioara Nistoreanu, Cristina Popa-Sandu si doamnele profesoare Elena Simionescu, Roxana Ciubotaru au indrumat copiii in executarea de picturi in acuarela, ulei, icoane pe sticla. Prezenta elevelor Negura Andreea, Noemi Buruiana, Iuliana Iscu a creat o atmosfera de prietenie si buna colaborare.
Seful Politiei Comunitare, Ionut Iftimie, si Matei Adrian au transmis copiilor sfaturi despre respectarea legilor si a regulilor de convietuire, intr-o maniera autoritara, dar si agreabila.
In zilele de joi profesoarele de limba româna Cornelia Lupes, Elena Simionescu, Anca Sova, Gheorghe Iscu, Roxana Grecu au organizat expuneri, exercitii despre exprimarea corecta, invatarea normelor ortografice si de punctuatie, indrumând lectura si creativitatea. Studentele la Litere Anca Popa, Simona Hagima si Daniela Marcu au organizat concursuri, recitari, scenete etc.
In zilele de vineri s-au organizat activitati sportive si de turism. Prof. Ciubotaru Constantin si studentii Costel Starparu, Nicu Starparu, Sergiu Busuioc, Ioana Stoica au oferit lectii de tenis si de dans. Pe 16 august s-au vizitat santierul arheologic si Biserica ,,Sfintii Voievozi Mihail si Gavril”, monument istoric. Parintele paroh Vasile Popa a vorbit copiilor despre istoricul asezamântului, le-a proiectat un film cu date esentiale, le-a aratat muzeul si biblioteca Bisericii, oferindu-le carti de rugaciuni si dulciuri.
Programul de vara s-a incheiat cu o vizita la Asezamântul Cultural ,,George Enescu” de la Tescani, unde copiii au vizitat muzeul si au asistat la un concert in care au ascultat, cu emotie, nocturne si valsuri ale lui F. Chopin, interpretate de un celebru pianist din Spania.
Proiectul s-a dovedit a fi un demers didactic de succes, intrucât au venit la scoala peste 60 de copii cu bucurie si deschidere spre cunoastere, iar educatorii si studentii le-au oferit momente de placere intelectuala.
Doamna educatoare Liuta Starparu, un adevarat director al acestei perioade, a oferit permanenta si spatiu in frumoasa sala de gradinita, iar doamna viceprimar Diana Albu si domnul primar Gheorghe Iscu au daruit copiilor materiale pentru desen, autobuz pentru excursie, permanent sprijin si incurajare.
Scoala de vara din anul 2012 poate fi un bun inceput pentru proiectele urmatoare, in care pot colabora cu succes toti factorii educationali din comuna: scoala, primarie, biblioteca, biserica, politie.

Prof. Cornelia Lupes






Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014