Peste 100.000 de cereri au fost înregistrate în toată țara pe platforma IMM Invest, de la lansare și până în prezent. La nivel de județ, aproape 1.200 de firme au subscris acestui program, cele mai multe solicitări de credite garantate fiind primite din partea microîntreprinderilor – 854.
Diferența este asigurată de întreprinderile mici – 277 și de cele mijlocii – 58. Cererile au vizat creditele pentru capital de lucru, dar mai ales creditele de investiții. Potrivit reprezentanților Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), cele mai accesate bănci de către antreprenorii din județul Bacău sunt Banca Transilvania, ING Bank, BCR, Raiffeisen, CEC și BRD.
În plus, cele mai multe cereri au venit din partea antreprenorilor care activau în sectorul transporturilor rutiere de mărfuri și în cel al lucrărilor de construcții rezidențiale și nerezidențiale. Însă, interesați de această facilitate au fost și antreprenorii băcăuani care au afaceri în diverse alte domenii, cum ar fi comerțul cu amănuntul, restaurante, întreținerea și repararea autovehiculelor, comerțul cu ridicata al materialului lemnos, comerțul cu ridicata nespecializat, activități de asistență stomatolgică, lucrări de instalații sanitare, coafura și alte activități de înfrumusețare.
IMM Invest este un program guvernamental dedicat antreprenorilor din România, prin care firmele pot obține credite garantate de stat, cu dobânda subvenționată integral de la bugetul național. Programul a fost gândit în contextul economic și social dificil generat de pandemia COVID.
Firmele interesate pot să beneficieze de linii de credit pentru investiții/capital de lucru, garantate de stat cu până la 90% și cu dobândă subvenționată 100%. Beneficiari pot fi atât societățile, cât și persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale sau ONG-urile care desfășoară activități economice.