Mașina de spălat, poate cel mai util electrocasnic dintr-o casă, este și printre cele mai des utilizate. Poate tocmai de aceea, însă, uneori e nevoie să fie schimbată, fie pentru că se strică, fie pentru că un model mai nou ar face treabă mult mai bună. Dar când vine vorba de cumpărat o nouă mașină de spălat rufe, nu întotdeauna e cea mai la îndemână alegere.
Decizia de cumpărare a unei mașini de spălat poate fi îngreunată în prezent de un amănunt suplimentar. În ultimii ani, la nivel internațional, s-a înregistrat un reviriment al mașinilor de spălat cu încărcare verticală, după mulți ani în care cele cu încărcare frontală au dominat vânzările.
Unul dintre motive pentru care mașinile de spălat cu încărcare verticală au reușit creșteri ale vânzărilor este că utilizatorii sunt tot mai puțin dispuși să cheltuiască mai mult pentru performanțe similare sau nesemnificativ mai bune.
Alte motive pentru care tot mai multă lume revine, la nivel mondial, la mașini de spălat cu încărcare verticală? În general, mașinile de spălat rufe cu încărcare frontală spală într-un timp mai lung același volum de rufe decât mașinile de spălat cu încărcare verticală de eficiență ridicată. Ciclul de spălare normal durează între 60 și 120 de minute la mașinile de spălat cu încărcare frontală. E adevărat, modelele cele mai noi au opțiunea ciclurilor de spălare rapidă.
Care categorie este mai bună, totuși? Mașina de spălat cu încărcare frontală sau cea cu încărcare verticală?
Cel puțin la un capitol, mașinile de spălat cu încărcare frontală rămân mai performante: la spălarea corectă a încărcăturilor mici. O mașină de spălat cu încărcare frontală spală mai eficient decât una cu încărcare verticală o încărcătură mică. Spre deosebire de mașinile de spălat cu încărcare verticală, cele cu încărcare frontală nu au nevoie ca hainele să se frece între ele pentru a se curăța.
O mașină de spălat cu încărcare frontală curăță rufele ridicându-le în timp ce învârte tamburul și, ulterior, le aruncă în apă. În cazul unei mașini de spălat cu încărcare verticală, hainele sunt mereu scufundate în apă.
Mașina de spălat cu încărcare frontală reglează cantitatea de apă în funcție de volumul de rufe spălate. Ceea ce nu se întâmplă la mașina de spălat cu încărcare verticală.
Un alt avantaj al mașinii de spălat cu încărcare frontală este că pe ea pot fi așezate și alte lucruri, precum un uscător de rufe, de exemplu, ceea ce nu se poate face la una cu încărcare verticală.
Cât despre preconcepția că mașinile de spălat cu încărcare frontală vibrează mai mult decât cele cu încărcare verticală aceasta se poate baza pe faptul că tamburul mașinii de spălat cu încărcare frontală se învârte mai rapid pentru a extrage mai multă apă.
Mucegaiul, umezeala și mirosurile neplăcute sunt mai frecvente, e adevărat, la mașinile de spălat cu încărcare frontală, decât la cele cu încărcare verticală, iar aici câștigătorul este cea de-a doua.
Așadar, există avantaje și dezavantaje la fiecare dintre modelele de mașină de spălat, fie că sunt cu încărcare frontală, fie cu încărcare verticală. Până la urmă, fiecare analizează în funcție de preferințele și spațiul de care dispune în locuință atunci când alege un model anume de mașină de spălat. Niciuna dintre variante nu are doar avantaje, până la urmă.