7 noiembrie 2024

• produsul este obținut la Stația de compostare Onești • deja, peste 350 de tone de compost de înaltă calitate sunt disponibile pentru agricultorii băcăuani

Îngrășământ BIO pentru agricultură

Fermierii din tot județul și de peste tot au cel puțin o variantă la îngrășămintele pe care le vor putea folosi în acest an agricol. Soluția vine de la Consiliul Județean care anunță că, la stația de compostare de la Onești, a fost obținut un îngrășământ natural numai bun pentru agricultură. De reținut că obiectivul de la Onești este parte a complexului de deșeuri, realizat de către Consiliul Județean Bacău, în calitate de unic co-finanțator, în cadrul proiectului cu finanțare europeană „Sistem integrat de management al deșeurilor solide în județul Bacău”.

8.500 tone de deșeuri menajere biodegradabile, procesate anual



Astfel, peste 350 de tone de compost de înaltă calitate sunt disponibile pentru agricultorii din județul Bacău. Produsul este folosit ca și îngrășământ natural în agricultură, având proprietatea de a păstra recolta bio în proporție de 100%. „Stația de compostare, administrată de către operatorul EcoSud, este proiectată să proceseze 8.500 tone/an de deșeuri menajere biodegradabile, deșeuri verzi din parcuri și grădini, deșeuri biodegradabile din piețe, cantine, restaurante sau alte tipuri de deșeuri biodegradabile asimilabile celor menajere”, au transmis reprezentanții CJ Bacău.

Proces de durată, cu rezultate de excepție

Din aceeași sursă aflăm că procesul de compostare se realizează pe etape. În prima fază, deșeurile sunt sortate mecanic, prin folosirea unui ciur rotativ, astfel încât fracțiunile mai mici de 80 mm să fie mărunțite, tocate și, la final, depozitate în zona de fermentare intensivă. Urmează faza compostării intensive a deșeurilor, grămezile de resturi fiind acoperite cu o membrană prevăzută cu aerare forțată, proces care se întinde pe durata a 4 săptămâni, timp în care întreg procesul este supravegheat cu ajutorul unui program automatizat, volumul materialului și greutatea fiind reduse considerabil. În fine, cea de-a treia etapă, a maturării, durează până la 12 săptămâni, și se va încheia odată cu încheierea activității biologice a materialului, când toate substanțele care se pot descompune au fost stabilizate. „Compostul obținut la Stația de la Onești are indicatori de calitate foarte buni, analizele realizate de laboratoare acreditate din Germania arătând pH alcalin, bogat în azot, potasiu, calciu, magneziu, cu încărcare zero, în ceea ce privește metalele grele. Ceea ce îl face foarte bun pentru utilizarea în agricultură”, au subliniat reprezentanții CJ.

În folosul omului și al…mediului

Prin urmare, îngrășământul poate fi utilizat cu succes atât pentru îmbunătățirea structurii solului și a rezistenței sale la eroziune, cât și pentru îmbogățirea acestuia cu substanțe nutritive necesare plantelor în mod treptat, natural, asigurând îngrășăminte solului în permanență. În plus, produsul poate duce la creșterea faunei solului, la diminuarea efectelor negative ale agenților toxici, cum ar fi persticidele sau metalele grele, rezolvând, totodată, problema schimbărilor climatice, compostul fiind în stare a reține dioxidul de carbon la nivelul solului.

„Cantitatea și calitatea produsului obținut la Stația de compostare Onești demonstrează, încă o dată, faptul că prin realizarea acestei investiții, Consiliul Județean Bacău contribuie la protejarea mediului înconjurător și la protejarea sănătății populației, procesul de compostare însuși reprezentând o formă naturală de reciclare, în urma căruia se obține un produs de înaltă calitate, într-un timp cât mai scurt”
– Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014