“Spera ca, venind la putere, vor opri dosarele de coruptie in care sunt anchetati”. Va suna cunoscut aceasta fraza? Ar trebui. Macar si pentru faptul ca ea a fost rostita in campania electorala pentru alegerile locale de Romeo Stavarache, candidatul USL la functia de primar. La acel moment, Stavarache facea referire la candidatul independent Dumitru Sechelariu, pe care-l acuza – fara, insa, a-l numi – ca doreste sa revina la conducerea Primariei pentru a-si “rezolva” problemele cu justitia. Intre timp, Sechelariu a fost achitat, fara sa fi ajuns primar si fara sa fi uzitat de presupusele pârghii de putere la care facea aluzie Romeo Stavarache.
Parca plagiindu-l pe Stavarache, fostul presedinte suspendat – T. Basescu – a declarat, sistematic, in timpul campaniei de la referendum, ca “cei care au dat lovitura de stat vor sa puna mâna pe justitie”, evident pentru a-si rezolva problemele cu aceasta.
Opiniile enuntate de cei doi politicieni – Stavarache si Basescu (unul de la USL, celalalt de la PDL) – vin sa reconfirme statutul pe care sistemul judiciar il are in fata politicului: acesta pare sa fie unul de vasalitate, in sensul in care – potrivit nuantelor declaratiilor celor doi – magistratii, fie ei procurori sau judecatori, pupa mâna si poala politicienilor, ingenunchind in fata acestora in semn de supunere.
In esenta, e vorba doar de propaganda si de dusmani fabricati ai justitiei, in conditiile in care cei doi politicieni sustin – in subsidiar – ca justitia poate fi influentata fara probleme, dar doar cu conditia ca factorii de influenta (politicienii) sa se afle la putere (sa preia frâiele guvernarii; puterea locala etc.). Daca afirmatiile lor sunt adevarate, nu cumva Basescu in plan national sau Stavarache, in plan local, dispun de suficiente pârghii pentru a controla, la sânge, mersul actului de justitie, mai ales in dosarele cu miza (politica) certa?
Ar putea fi, si asta, un motiv pentru care participarea, in municipiul Bacau, la referendumul de demitere a lui Basescu a fost de doar 36-37 la suta. Aschia nu sare departe de trunchi. Niciodata.