Mă întrebi: “De ce plângi?” Merg înainte și nu înapoi, prin urmare ce mai contează? Acum plâng și sunt mai optimistă ca oricând. Pentru prima oară, eu văd ceea ce tu nu vezi. Nu ai putea să înțelegi cum speranța, iubirea, prietenia și recunoștința nu vor dispărea pentru mine niciodată. De ce? Nu mă întreba! Simt că sunt pe calea cea bună, în armonie deplină cu Dumnezeu și nu-mi pasă de nimic altceva! Nu mă voi schimba niciodată! Voi fi mereu EU! Fiecare dintre noi, cei care căutăm adevărul, devenim neliniștiți când ne vedem înconjurați de nedreptate și minciuni, care ne lasă cu un sentiment de amărăciune. Și atunci plângem, plângem mult…Dezamăgire, incertitudine și haos. Nu te neliniști în privința zilei de mâine, îmi spun singură, căci cele mai frumoase lucruri pe care ni le-a dat viața nu au fost scrise, nici cântate vreodată. Ele au fost și vor fi de-a lungul timpului numai în sufletul și în inima celor care le-au experimentat. Mai bine nu! În ce sens să înțelegem această expresie? Fericirea vine mai ușor dacă trăim departe de lume. Altfel spus: liniștea sufletească implică discreție, pentru a nu-i deranja pe ceilalți. Cel mai bine! Asta înseamnă să controlăm întotdeauna durerea. Durerea este probabil cel mai frecvent întâlnit simptom. Se spune că este utilă prin faptul că dă semnalul asupra posibilității unei leziuni existente sau unei eventuale afecțiuni, fiind totuși unul dintre elementele care afectează profund calitatea vieții. “Durerea e parte din viața noastră” și de cele mai multe ori trebuie să trăim cu ea. Terapia durerii a apărut în urmă cu mulți ani pentru că nu mai acceptam să trăim în suferință și este în prezent o specialitate într-o dinamică fără precedent. Când cauza a dispărut dar durerea persistă, atunci un specialist în terapia durerii poate readuce speranța.
Cine îți cunoaște cel mai bine problemele? Cine îți cunoaște modul de gândire și cum te simți? Dacă m-aș gândi tot timpul la asta, nu aș fi în stare să pronunț niciun cuvânt…Ceea ce vrei tu însă, este ca cineva să te ia de mână, să te supună și să îți spună: “Fă asta și asta, acum ridică-te în picioare, fă pasul următor și vei vedea că nu vei mai suferi…durerea va dispărea treptat!” Nu, așa nu se poate, căci Dumnezeu ne-a creat liberi! Să presupunem că cineva îți spune: “Mă doare capul îngrozitor, nu-mi trece cu nimic!” Ce faci atunci? Cel mai înțelept sfat: consultă un specialist! Corect? După tratamentul simptomatic primar, provocarea cea mai mare este diagnosticarea cauzei durerii. Ce este durerea? Durerea nu este doar o experiență fizică, ci cuprinde și factori sociali, familiali și spirituali. Identificarea problemei este prima mișcare necesară pentru a găsi o soluție de rezolvare. Recunoașterea seamănă cu o trecere zilnică în revistă a vieții. “Deci tu spui că noi creăm practic totul-totul?” Așa este, asta am vrut să spun! Însăși discuția aceasta cu tine este rezultatul unei “colaborări”. Tu ai acceptat să mă asculți și astfel am creat acest moment, această realitate. A fi un bun exemplu pentru alte persoane este un lucru extrem de important, pentru că oamenii au nevoie de exemplul tău, de liniștea și de iubirea ta. Nimic altceva! Aceasta este ceea ce m-a învățat experiența trăită în ultima vreme atât cu durere fizică, cât și cu durere sufletească. Dacă se întâmplă să-ți exprimi o opinie, să faci un comentariu sau să emiți o judecată despre oricine și orice, important este să nu-ți pierzi credința! Dar ce înseamnă această credință? Înseamnă să înțelegi cuvântul lui Dumnezeu…
Cât de frumos este cântecul vieții! Și ce binecuvântare să pot spune că privind înapoi din ziua în care m-am născut și până în ziua de astăzi, chipul nevăzut al lui Dumnezeu nu m-a părăsit niciodată! Acum plâng… “De ce plângi?” Merg înainte și nu înapoi, prin urmare ce mai contează? Este prima oară când îmi place să plâng, sunt mai optimistă ca oricând. Lacrimile îmi fac tare bine, parcă îmi curăță sufletul. De această dată îmi alungă frica, dezamăgirea, nesiguranța…Continui să plâng…
Sunt lacrimi fără durere!
Carmen Barcan, terapeut