Nu există risc real de infecție cu noul coronavirus prin alimente și nici de la ambalajele alimentelor, spune directorul Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului, Paul Anghel. Potrivit acestuia „din comunicările transmise de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) rezultă că nu există niciun raport sau alte evidențe de transmitere a bolii COVID -19 prin consumul de alimente. Coronavirusurile nu se pot multiplica în alimente, ele au nevoie de un animal sau de o gazdă umană pentru a se multiplica. Nu există informații privind prezența în aliment a virusului, supraviețuirea acestuia în aliment și riscul de infectare a oamenilor”.
De asemenea, directorul general al ANPC afirmă că nu există risc real de contaminare din ambalajele alimentare. „Deși studiile recente arată că virusul SARS-CoV-2 persistă până la 24 de ore pe carton și până la câteva zile pe suprafețe mai dure (oțel, plastic) nu există nicio dovadă că ambajele contaminate transmit infecția.”
Totodată, există reguli implementate de igienă și bune practici: „operatorii din domeniul alimentar au deja reglementate, implementate și verificate regulile de igienă, acestea având ca scop evitarea contaminării alimentelor cu agenți patogeni, inclusiv cu cei responsabili de COVID -19”, dar și măsuri sociale suplimentare în contextul COVID-19. Cu toate acestea, în magazine trebuie păstrată distanțarea fizică, trebuie evitate contactele externe și respectate măsurile suplimentare de igienă.
În magazine, clienții trebuie să aibă la dispoziție dezinfectanți sau șervețele de unică folosință (acestea au început să dispară de prin magazinele mici, din cartiere), trebuie să fie informați corect și corespunzător privind regulile de igienă, coșurile de cumpărături, cântarele și mânerele trebuie curățate des, iar produsele de panificație trebuie plasate în vitrine din plexiglas.
Alți specialiști, nu cu mult timp în urmă, avertizau asupra luării unor măsuri de prevenție și în privința decontaminării ambalajelor și, mai ales, a fructelor și legumelor.
(sursa: cotidianul.ro)
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.