22 decembrie 2024

La revedere, globalizare!

România a intrat în a doua lună în care se aplică Starea de urgență în condițiile pandemiei de COVID-19. Ieri, Parlamentul a dat verdictul asupra lui. Pozitiv, dar au fost și voci încă importante care au cârtit.

Toate acestea se întâmplă în timp ce în alte state europene, mai tare lovite de pandemie, se anunță deja măsuri de reintrare în normal, evident în primul rând cu activitatea economică, productivă. O fi bine, o fi rău? Și aici părerile sunt împărțite în toată lumea, pentru că orizontul depășirii acestei crize mondiale încă nu se întrevede.



Dar și acum, după norul negru al pandemiei, sigur va ieși soarele. Cum va mai arăta, însă, lumea atunci? Tot mai mulți spun deja că vom vedea o nouă ordine mondială. Nimic nu va mai fi la fel ca până acum! La revedere globalizare, începe o lume nouă – trag unii concluzia. Criza prin care trecem este un moment de cotitură în istorie. Prestigiosul filosof politic britanic John Gray este unul dintre cei care susțin o asemenea teorie. „Hiperglobalizarea ultimelor decenii – spune el – se încheie. Capitalismul liberal este în faliment. Asistăm la un moment de cotitură istorică”.

Cel mai lovit continent de noua criză este Europa, iar aici tocmai țările cele mai dezvoltate trec prin furcile ei caudine – Germania, Franța, Spania, Italia. Oare de ce? Poate și pentru că acolo viața în sine s-a obișnuit cu un anume soi de „liberalism”, sub care e greu să crezi că e posibil să te lovească ceva cumplit, de genul unei pandemii. Dar, dacă într-o societate normală s-a stins lumina în multe domenii de activitate, dacă peste tot e mai mult pustiu decât mișcare, atunci nimic nu mai e cum trebuie. Iar diferența a fost văzută, zilele trecute și din satelitul Copernicus, de exemplu într-un oraș precum Veneția, altădată foarte aglomerat pe canale de vestitele ambarcații.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img