Guvernul României a făcut o nouă evaluare a intrărilor cetățenilor români în țară, precum și a capacității de carantinare, stabilind un nou set de măsuri privind pregătirea spitalelor care urmează să primească pacienți infectați cu COVID-19.
O altă preocupare actuală a Executivului este cea de a răspunde pericolului rezultat de cadrele medicale infectate cu noul coronavirus, în acest sens luându-se decizia de a institui spații de cazare între ture și între gărzi pentru medici. Această obligație este instituită atât pentru ministerele care au spitale în subordine, cât și autorităților administrației publice locale ce au în gestiune unități medico-sanitare. Astfel se va asigura timpul de odihnă și de repaus pentru personalul medical și în alte locuri decât la domiciliu.
În același context, oriunde există o suspiciune de infectare, sunt testați în primul rând medicii care s-au aflat în contact cu cadrele medicale identificate ca fiind pozitive și se ia imediat măsura izolării acestora.
Consider că în această perioadă dificilă este deosebit de important ca atât cadrele medicale, asistenții, personalul auxiliar și toți angajații unităților medicale, cât și cetățenii, să respecte cu strictețe toate protocoalele stabilite, în vederea implementării circuitelor separate ale bolnavilor de coronavirus față de pacienții cu alte afecțiuni. Cred cu tărie că respectarea regulilor este vitală în aceste zile, iar triajul trebuie să fie efectuat obligatoriu pentru orice pacient asupra căruia există suspiciunea că este infectat, cu folosirea judicioasă a echipamentelor de protecție.
Pe de altă parte, suma de 500 de euro anunțată de președintele Klaus Iohannis ca fiind destinată medicilor și personalul medical aflați în prezent în prima linie a bătăliei cu acest virus nemilos va fi alocată în aceste zile, demersul fiind cuprins deja într-un proiect de Ordonanţă de urgență inițiat de Ministerul Fondurilor Europene, ce va fi supus aprobării, în ședința de Guvern.
Nu în ultimul rând, autoritățile statului continuă derularea contractelor destinate investițiilor în aparatură medicală de strictă necesitate pentru spitalele care răspund nevoilor pacienților afectați de COVID-19, îndeosebi ventilatoare, monitoare și alte aparate care sunt folosite în tratamentul bolnavilor.
Pentru a face față corespunzător acestor cheltuieli bugetare, a fost suplimentat bugetul Sănătății din Fondul de Rezervă al Guvernului, atât pentru achizițiile legate de stocurile strategice, cât și în vederea alocării Direcțiilor de Sănătate Publică județene a sumelor necesare cheltuielilor din centrele de carantină, dar și pentru alte investiții în spitalele din subordinea Ministerului Sănătății. Guvernul va face și o primă analiză a proiectului de rectificare bugetară, care să permită României să facă față așa cum se cuvine acestei provocări naționale de amploare.
Deputat PNL Bacău,
Elena HĂRĂTĂU