Plata ratelor la creditele bancare poate fi amânată de beneficiari cu maxim nouă luni, dacă vor dovedi că au fost afectați de pandemia de coronavirus și nu au restanțe bancare de la data instaurării Stării de urgență în România sau până la data solicitării suspendării obligației de plată. Măsura a fost luată de Guvern, iar ordonanța de urgență emisă pe acest subiect a fost publicată luni, 30 martie, în Monitorul Oficial. Amânarea plății ratelor se face numai la cererea beneficiarilor acestor credite.
În această categorie intră ratele scadente aferente împrumuturilor și care reprezintă rate de capital, dobânzi și comisioane, acordate debitorilor de creditori până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență. Suspendare lor este acceptată pentru nouă luni, dar nu mai mult de 31 decembrie 2020.
Perioada maximă de creditare suplimentară care poate fi dată de bănci după perioada în care ratele au fost amânate, nu poate fi mai mare decât perioada în care au fost amânate. De asemenea, în cazul persoanelor fizice care au beneficiat de un credit, dar prin amânarea ratelor depășesc limita de vârstă impusă, creditorii vor trebui să restructureze creditele pentru a încadra persoanele în limita de vârstă.
Amânarea ratelor la credite trebuie solicitată băncilor în format electronic sau prin poștă în cel mult 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență.
Persoanele juridice, pentru a beneficia de amânarea ratelor, trebuie să dovedească întreruperea totală sau parțială a activității ca efect al deciziilor emise de autoritățile publice competente pe toată perioada stării de urgență decretate și dețin certificatul de situații de urgență prin care se constată, în baza declarațiilor pe propria răspundere a debitorilor, diminuarea veniturilor sau a încasărilor cu minimum 25% în luna martie 2020, Firmele trebuie să nu se afle în insolvență la data solicitării suspendării rambursării creditului.
Specialiștii domeniului recomandă ca amânarea plății ratelor să se facă numai în condiții real impuse de situația creată de pandemie, pentru că după trecerea acesteia tot ei vor plăti ce au amânat.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.