7 noiembrie 2024

UNIT20 ONG BACĂU

Parteneriat județean pentru intervenția de urgență în vederea prevenirii răspândirii COVID 19 în rândul categoriilor cu risc de mortalitate crescută

Consiliul Județean Bacău prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, în parteneriat cu 21 de ONG-uri active la nivel județean și cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului au încheiat un parteneriat în vederea derulării unui plan de acțiuni privind asigurarea protecției unui număr cât mai mare de persoane vârstnice, cu vârste de peste 65 de ani și bolnavi cronici izolați la domiciliu, care se află în risc crescut de contaminare cu virusul COVID – 19.

Parteneriatul urmărește oferirea de asistență complexă la domiciliu pe mai multe planuri de intervenție securizată pentru bătrânii de peste 65 de ani și bolnavii cronici imobilizați din județul Bacău, dar și realizarea unei informări complete și corecte a acestora cu privire la COVID, riscul de contaminare și serviciile care le sunt puse la dispoziție pentru evitarea deplasărilor inutile în afara locuinței și contactul cu persoane nesigure din punct de vedere epidemiologic.

În ce constă Planul de activități
Sunt puse la dispoziția persoanelor vârstnice două numere de telefon: 0722 568 237, 0724 581 596 ale DGASPC, funcționale între orele 8:00-20:00, la care vor răspunde psihologi din cadrul Direcției care vor oferi bătrânilor următoarele:
• Consiliere psihologică necesară pe perioada izolării
• Informații despre măsurile de auto protecție și evitarea contactării COVID – 19
• Preluarea solicitărilor de intervenție la domiciliu
• Orientare pentru alte servicii.
Solicitările de intervenție la domiciliu vor fi direcționate către unul dintre cele 21 ONG-uri sau 10 parohii care și-au oferit sprijinul până în acest moment, active în întreg județul Bacău și se vor încadra exclusiv în următoarele categorii de servicii :
• Asistență medicală la domiciliu (tratamente, perfuzii, îngrijiri escare etc);
• Îngrijire personală și a domiciliului (curățenie, igiena personală, prepararea hranei etc);
• Cumpărături de alimente, medicamente, produse de igienă și bunuri de maximă necesitate, costurile de achiziție urmând a fi suportate de beneficiari;
• Ajutoare materiale de urgență, gratuite, acordate în mod excepțional, în măsura posibilităților, doar pentru cazurile de maximă gravitate;
Toate aceste servicii vor fi oferite la solicitarea personală, exclusiv pentru persoanele vârstnice de peste 65 de ani și pentru bolnavii cronici aflați în izolare, din întreg județul Bacău.



Activitățile de asistență medicală și de îngrijire la domiciliu sunt furnizate cu specialiștii angajați ai următoarelor organizații acreditate, care sunt și partenerii principali ai proiectului: Fundația de Sprijin Comunitar, Crucea Roșie Bacău, Asociația Lumina și Asociația Ștefan cel Mare Hârja, exclusiv în orașele și localitățile în care acestea aveau un astfel de serviciu funcțional înainte de declanșarea stării de urgență și în limita capacității de preluare a cazurilor de către fiecare organizație în parte.

 

Activitățile de sprijin la efectuarea cumpărăturilor vor fi efectuate de voluntari ai tuturor celorlalte ONG-uri implicate în proiect și Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, prin rețeaua proprie de parohii.
Voluntarii sunt toți adulți, înregistrați conform legislației în vigoare în organizațiile din care fac parte și se vor putea legitima în acest sens. Aceștia se vor deplasa la domiciliul vârstnicilor care au cerut ajutorul pentru cumpărături, după ce îi vor anunța telefonic în prealabil. Respectând măsurile maxime de igienă și protecție împotriva răspândirii COVID-19, aceștia vor face achizițiile pe baza unei liste oferite și agreate de beneficiari, cu banii puși la dispoziție de aceștia, iar după realizarea cumpărăturilor la cel mai apropiat comerciant le vor returna la domiciliul vârstnicului împreună cu restul și bonul fiscal în original. Beneficiarul va suporta strict și exclusiv valoarea cumpărăturilor fără nicio valoare adăugată pentru serviciul oferit de voluntar.
În mod excepțional pe baza unei evaluări a solicitărilor de către DGASPC Bacău și ONG-urile implicate în proiect vor fi acordate și pachete gratuite de alimente, medicamente sau bunuri de maximă necesitate, doar cazurilor sociale aflate în imposibilitatea de a și le procura din fonduri proprii.

„Scopul acestui proiect nu este de a oferi pachete și ajutoare materiale, ci, în principal, de a crea și susține o rețea de voluntari și specialiști care să asigure serviciile minime obligatorii la domiciliul persoanelor vârstnice, sau a bolnavilor cronici izolați, astfel încât aceștia să nu mai fie nevoiți să părăsească domiciliul pentru asigurarea lor” a declarat Gabriela Achihăi, președinte FSC.

Pentru finanțarea proiectului a fost alocat de către CJ Bacău, către DGASPC, suma de 500.000 de lei, care va fi folosită în principal pentru achiziționarea de materiale și echipamente de protecție și igienico-sanitare, necesare pentru desfășurarea activităților specifice la domiciliul bătrânilor a asistenților medicali, îngrijitorilor, kinetoterapeuților și voluntarilor la nivelul întregului județ. Această sumă nu va acoperi în nici un fel salariile specialiștilor din ONG-urile implicate și nici nu va fi virată direct în contul vreuneia dintre aceste organizații, administrarea fondului fiind făcută de către DGASPC.

 

Deasemenea a fost creat și un cont de donații și sponsorizări publice, pe numele coordonatorului proiectului, Fundația de Sprijin Comunitar, banii urmând a fi folosiți în special pentru cheltuielile de deplasare a specialiștilor și voluntarilor la bătrânii din întreg județul, dar și pentru realizarea de pachete și ajutoare de maximă necesitate, oferite în condițiile mai sus menționate, în măsura în care sumele colectate vor permite acest lucru.

Va fi creată și o bancă de produse unde vor fi colectate alimente neperisabile, medicamente, materiale igienico-sanitare, pentru acoperirea ajutoarelor de urgență, care va fi administrată de către Asociația Betania.
În acest moment se estimează că suma alocată de DGASPC va acoperi necesarul de materiale și echipamente pentru asistarea a unui număr minim de 350-400 de beneficiari zilnic la nivelul întregului județ, cu ajutorul a 50 de specialiști (asistenți medicali, îngrijitori, kinetoterapeuți) și a aproximativ 100 de voluntari de la cel puțin 21 ONG-uri și 10 parohii ortodoxe, pentru o perioadă de aproximativ 2 luni.

„Facem apel la înțelegerea și buna credință a tuturor celor care vor face solicitări prin cele două numere puse la dispoziția persoanelor vârstnice, de a nu apela abuziv sau a solicita servicii de care nu au reală nevoie, sau alte servicii decât cele menționate mai sus. Capacitatea de intervenție și resursele sunt limitate în acest moment și vor fi direcționate, către cei aflați în cea mai mare nevoie. Deasemenea precizăm că voluntarii și specialiștii din proiect nu sunt autorizați să furnizeze aceste servicii persoanelor suspecte sau confirmate cu COVD-19, aflate în izolare sau carantină”
Gabriela Achihăi, președinte FSC

Numere de telefon de urgență apelabile în intervalul orar 08.00 -20.00, de luni până duminică inclusiv
0722 568 237
0724 581 596

Conturile în care se pot face donații și sponsorizări pentru deplasarea voluntarilor dar și pentru ajutoare de urgență sunt:
RO06FNNB003602662753RO10 (în lei)
RO82FNNB003602662753EU02 (în euro)
Fundația de Sprijin Comunitar
CUI 9626572




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014