Fundația de Sprijin Comunitar anunță planul de acțiune din cadrul parteneriatului recent încheiat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și 21 de ONG-uri active la nivel județean. Astfel, persoane cu vârste de peste 65 de ani și bolnavii cronici, izolați în case, vor beneficia de asistență complexă la domiciliu pe mai multe planuri de intervenție securizată.
În plus, pe lângă consiliere psihologică necesară pe perioada izolării, publicul țintă va avea la dispoziție două numere de telefon ale DGASPC- 0722.568.237 și 0724.581.596 – , funcționale între orele 8.00 și 20.00.
La aceste numere vor răspunde psihologi din cadrul instituției care, pe lângă oferirea de informații despre măsurile de auto protecție și evitarea contactării COVID – 19, vor prelua solicitările de intervenție la domiciliu.
„Solicitările de intervenție la domiciliu vor fi direcționate către unul dintre cele 21 ONG-uri si 10 parohii care și-au oferit sprijinul până în acest moment, active în întreg județul Bacău”, au precizat reprezentanții FSC. Astfel, se va putea oferi asistență medicală la domiciliu (tratamente, perfuzii, îngrijiri escare etc), îngrijire personală și a domiciliului (curățenie, igiena personală, prepararea hranei etc).
Totodată, se mai pot face cumpărături de alimente, medicamente, produse de igienă și bunuri de maximă necesitate, costurile de achiziție urmând a fi suportate de beneficiari. Cazurile speciale, de maximă gravitate, vor beneficia de ajutoare materiale de urgență, gratuite (alimente, medicamente sau bunuri de maxima necesitate), acordate în mod excepțional, în măsura posibilităților. „Toate aceste servicii vor fi oferite la solicitarea personală, exclusiv pentru persoanele vârstnice de peste 65 de ani și pentru bolnavii cronici aflați în izolare, din întreg județul Bacău. Însă, scopul acestui proiect nu este de a oferi pachete și ajutoare materiale, ci, în principal, de a crea și susține o rețea de voluntari și specialiști care să asigure serviciile minime obligatorii la domiciliul persoanelor vârstnice sau bolnavilor cronici izolați, astfel încât aceștia să nu mai fie nevoiți să părăsească domiciliul pentru asigurarea lor”, a precizat Gabriela Achihăi, președintele FSC.
Proiectul a primit o finanțare de 500.000 de lei de la CJ Bacău, bani care se estimează că vor ajunge doar două luni, pentru a acoperi necesarul de materiale și echipamente pentru asistarea a unui număr minim de 350-400 de beneficiari, zilnic, la nivelul întregului județ. De aceea, a fost creat un cont de donații și sponsorizări publice, unde doritorii pot face donații:
RO06FNNB003602662753RO10 (în lei), RO82FNNB003602662753EU02 (în euro), Fundația de Sprijin Comunitar, CUI 9626572. Va fi creată o bancă de produse unde vor fi colectate alimente neperisabile, medicamente, materiale igienico-sanitare, pentru acoperirea ajutoarelor de urgență, care va fi administrată de către Asociația Betania.
„Facem apel la înțelegerea și buna credință a tuturor celor care vor face solicitări prin cele două numere puse la dispoziția persoanelor vârstnice, de a nu apela abuziv sau a solicita servicii de care nu au reală nevoie, sau alte servicii decât cele menționate mai sus. Capacitatea de intervenție si resursele sunt limitate în acest moment și vor fi direcționate, către cei aflați în cea mai mare nevoie. Deasemenea precizăm că voluntarii si specialiștii din proiect nu sunt autorizați să furnizeze aceste servicii persoanelor suspecte sau confirmate cu COVD-19, aflate în izolare sau carantină” .
– Gabriela Achihăi, președinte FSC
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.