Cum se face că eu stau în casă – în vederea reducerii posibilității de infectare cu noul coronavirus și, implicit, de multiplicare a numărului de cazuri la nivel local și național – iar toți domnii și doamnele în vârstă se plimbă nestingheriți pe străzile Bacăului, și nu numai?
Declarată de Organizația Mondială a Sănătății ”pandemie”, criza care a cuprins mapamondul escaladează pe zi ce trece. Și, profitând de această situație, din ce în ce mai multe site-uri “no-name” aleg sa își facă o campanie de marketing. Sunt sigură că foarte mulți dintre noi ne informăm, încă, de pe toate site-urile de socializare care ne sunt la îndemână. Și ne apare chiar pe prima pagină o știre de actualitate care atinge teme ce ne stârnesc curiozitatea. Personal, de când s-au închis școlile, am stat numai în casă, uitându-mă la știri și citind diverse lucruri. Printre sursele cu date oficiale, au apărut și destul de multe informații, legate de covid-19, care erau, paradoxal, menite să dezinformeze, la care mulți naivi dau share, considerând că împărtășesc o informație complet necesară. Ținând cont că populația este din ce în ce mai vulnerabilă la astfel de știri și că panica s-a instalat pretutindeni, aceste site-uri profită tocmai pentru a obține trafic și audiență. și pentru a declanșa o stare de agitație.
Cum putem să depistăm și să ne ferim de astfel de “fake news”-uri, și cât de important este să facem asta? Importanța acestor acțiuni este dată tocmai de cele spuse mai sus. Stăm liniștiți pe canapea, uitându-ne pe Facebook, unde dăm nas în nas cu un site din străfundurile obscure ale internetului, care ne anunță ca de mâine trebuie sa mâncăm 10 lămâi și să stăm la soare, pentru a evita infectarea cu noul coronavirus. E actual, trezește interes și pare foarte real, având chiar ”intenții bune”. Dar avem declarația unui medic? Cunoaștem autorul? Am găsit aceeași informație citată de mai multe surse credibile? La aceste câteva lucruri trebuie să fim atenți, mai ales în această perioadă.
Trebuie să ne informăm din surse verificate și de la experți, iar asta însemnând de fapt să fim mult mai responsabili. Trebuie să stăm cât se poate de mult în casă, puțin ironic acum, dacă stăm să ne gândim, să ne umplem cât de mult putem timpul cu activități productive (excludem, deci, statul constant în pat și vizionarea continuă a serialelor), să filtrăm cât de mult putem știrile palpitante ce apar pe news-feed (urmărind pașii de mai sus, și căutând, poate mai adânc decât oricând, ”adevărul”), trebuie să mâncăm sănătos, că prea mult stat degeaba nu face bine, și, nu în ultimul rând, să (ne) dezinfectăm. Iar împreună cu sticluța de gel antibacterian, să stăm liniștiți, să nu ne panicăm inutil, să facem lucruri interesante, de care n-am avut timp până acum, și să evităm toate locurile aglomerate, reducând cât de mult posibil întâlnirile cu alți oameni.
Mai în glumă, mai în serios, situația se agravează, și trebuie sa învățăm să ne protejăm, atât de un nedorit virus, cât și de fake-news-urile care asaltează internetul și care au ca scop ori amuzamentul ori, în cele mai multe cazuri, dezinformarea și producerea de anxietate și agitație inutilă.
Alexandra-Dimitria Bordeanu, clasa a IX-a, elevă la Colegiul Național ”Gheorghe Vrănceanu” și la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău