24 noiembrie 2024

Dubla asigurare a caselor de la 1 septembrie

Bacauanii, la fel ca si alti români, vor trebui sa plateasca doua asigurari de locuinta incepând cu 1 septembrie, conform unui nou ordin al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Practic, cei care au deja o asigurare facultativa vor fi obligati sa incheie si o polita obligatorie, chiar daca acest lucru nu se aplica pâna acum. Motivul? Cineva trebuie sa salveze firmele care au intrat in Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), de vreme ce bacauanii carora le-au expirat politele nu le-au mai reinnoit.

Practic, se revine la situatia initiala existenta in momentul infiintarii PAID, impunându-se achizitia politei obligatorii pentru locuinta prin lege. Daca initial proprietarii puteau alege intre o asigurare obligatorie si una facultativa, care include de regula mai multe riscuri, de la 1 septembrie nu mai e la fel. Cei care au acum o polita facultativa, trebuie sa incheie si una obligatorie.
In cazul asigurarii obligatorii de locuinta, prima de asigurare este de 20 de euro pentru locuintele de tip A (cele realizate din materiale conventionale), cu o suma maxima asigurata de 20.000 de euro si de 10 euro pentru locuintele de tip B (facute din materiale neconventionale), cu o suma maxima asigurata de 10.000 de euro.
Pentru o asigurare facultativa se plateste o prima de asigurare cuprinsa intre 0,08% si 0,14% din valoarea imobilului care este asigurat.



Alte reguli si la despagubire

In momentul in care locuinta prezinta daune in urma unuia dintre cele trei riscuri acoperite printr-o polita obligatorie, si anume cutremure, inundatii naturale sau alunecari de teren, a caror valoare nu depaseste 20.000 de euro, despagubirile vor fi facute de compania la care este incheiata asigurarea obligatorie. Daca valoarea daunelor este mai mare, diferenta va fi platita de asiguratorul la care s-a incheiat polita facultativa (daca aceasta exista). Obligativitatea incheierii asigurarii obligatorii se aplica si in cazul locuintelor cumparate prin credit. Astfel, dincolo de asigurarea cedata bancii, trebuie incheiata si polita obligatorie a locuintei.

Rata de reinnoire este foarte mica

O confirma asiguratorii, care la un an de la introducerea obligativitatii asigurarii casei, au constatat ca bacauanii nu s-au ingramadit sa isi reinnoiasca polita. „Reinnoirile sunt la jumatate. 80 la suta din cei pe care ii informam ca nu mai au o polita valabila sustin ca vor veni sa o reinnoiasca atunci când vor avea banii necesari”, spune Florin Misaila, directorul unei firme de asigurari bacauane. De altfel, statistica existenta la nivelul lunii iulie 2012, arata ca un numar de 10.080 de bacauani aveau o polita obligatorie pentru locuinta in vigoare, cu circa 6.000 mai putini decât in luna iunie si cu circa 14.000 mai putini fata de luna iulie 2011. De alfel, anul trecut, când s-a facut vâlva pe acest subiect 23.872 de bacauani s-au grabit sa se asigure. O parte din ei s-au temut si de amenzile de la primarii, numai ca acestea nu au mai sosit. Cei din rural sunt mai constiinciosi, circa 7500 din cele peste 10.000 care au polita fiind de la sate. „Nu mi se pare corect ca eu, care platesc polita facultativa, care oricum ma acopera de mai multe riscuri, sa platesc si una obligatorie. Nu este normal, dar ce mai e normal la noi?”, se intreaba retoric Florin Nastase, un bacauan.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014