22 septembrie 2024
Top StoryCoronavirusul și jocurile arabilor ieftinesc petrolul

• ieftiniri semnificative sunt în stațiile de carburanți ale OMV Petrom, Lukoil și Rompetrol

Coronavirusul și jocurile arabilor ieftinesc petrolul

Cu o lună în urmă, anunțam scăderea semnificativă a prețurilor carburanților, litrul de benzină standard trecând sub pragul psihologic de 5 lei.

Acum, se înregistrează din nou scăderi de prețuri la pompă, de data asta și motorina valorificându-se în stațiile de carburanți sub 5 lei pe litru. OMV Petrom, compania cu cea mai dezvoltată rețea de benzinării din țară, afișează un preț de 4,94 de lei / litru, la motorina obișnuită. La benzina standard, de 95, scăderile de preț sunt și mai dramatice, litrul din acest tip de carburant vânzându-se cu 4,76 de lei.



Gestul a fost copiat și de ceilalți jucători din piață, diferit, însă, tocmai pentru a nu fi acuzați, din nou, de practici anticoncurențiale, de tip cartel. Prin urmare, benzina obișnuită, cu cifră octanică de 95, are prețuri de 4,79 de lei/litru, la SOCAR, 4,82 lei/litru, la Lukoil și 4,84 lei/litru la Rompetrol, 4,85 lei/litru la benzinăriile OMV și 4,9 lei/litru la stațiile Mal.

În plus, cea mai ieftină motorină Premium se poate găsi la stațiile Lukoil – 4,97 de lei/litru. În principal, scăderile sunt puse pe seama prăbușirii cu aproximativ 30% a cotațiilor petrolului pe piața internațională, ajungând, la începutul săptămânii, la 36,75 dolari pe baril (nivel atins în vara anului 2017), față de 70 de dolari pe baril, la începutul anului.

Însă, și coronavirusul este cel care a afectat cererea mondială de petrol. La toate acestea, se adaugă ieftinirea considerabilă, de către Arabia Saudita, a prețului „aurului negru” provenit de la câmpurile petrolifere proprii. Decizia este efectul neînțelegerilor în cadrul negocierilor de la începutul lunii, între OPEC și Rusia. În plus, arabii au anunțat că, de luna viitoare, vor să majoreze semnificativ producția de țiței, ceea ce s-ar putea traduce în ieftiniri și mai mari ale carburanților la pompă.



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img