8 noiembrie 2024

Pomana doar pe hârtie

Regulament nou pentru un program muribund

Consilierii locali bacauani au aprobat un nou regulament de reabilitare termica a blocurilor, care aduna, de fapt, intr-un singur document modificarile si completarile din ultimii ani. A fost stabilita si o lista cu 14 blocuri care urmeaza sa fie reabilitate termic. Printre acestea, si imobile din zona ultracentrala, in care locuiesc persoane cu venituri consistente. Acestea vor suporta cel mult 20% din costul lucrarilor.



Vechiul regulament privind instituirea masurilor de crestere a eficientei energetice a blocurilor din municipiul Bacau (din 2008) a fost abrogat, fiind aprobat ieri de catre consilierii locali un altul. Noul regulament este o suma a celui vechi si a tuturor modificarilor pe care acesta le-a suferit. Parteneri in acest program sunt autoritatile centrale, cele locale (mai exact Consiliul Local Bacau) si asociatiile de proprietari. Pentru a intra in cursa pentru fonduri, asociatiile de proprietari trebuie sa depuna la Primaria Bacau o solicitare in acest sens, hotarârea adunarii generale, prin care s-a aprobat reabilitarea termica, lista tuturor proprietarilor si destinatia spatiilor, precum si un contract de mandat. Hotarârea de solicitare a reabilitarii termice prin program se ia de catre proprietarii de apartamente, cu acordul majoritatii. Finantarea se asigura din trei surse: 50% din alocatii de la bugetul de stat, 30% din fonduri de la Consiliul Local, iar 20% de la proprietari.

Dinspre primarie, numai lapte si miere

Consiliul Local da din nou dovada de marinimie in scripte, angajându-se sa preia cheltuielile proprietarilor si pune conditii pe care le indeplinesc usor foarte multi locatari. Pentru a nu suporta 20% din costuri, o familie trebuie sa aiba un venit, pe fiecare membru al sau, mai mic decât salariul mediu net pe economie. Pentru anul 2012, s-a stabilit un salariu mediu net pe economie de 1604 lei. Aceasta poate insemna ca o familie cu doi copii, de exemplu, ar trebui sa aiba un venit total de peste 6416 lei pentru a suporta 20% din costul lucrarii de reabilitare termica a apartamentului. Pragul este rar atins, iar exemplul anilor trecuti o confirma. In Asociatia de proprietari 83, din zona Mioritei-Slanicului-Neagoe Voda, unde au fost reabilitate termic 18 blocuri, doar doi proprietari de apartamente au depasit plafonul de venit si au platit o parte din lucrari. Plafonul a fost initial de 1130 lei/membru de familie, ulterior a fost majorat la 1476, pentru a ajunge acum la 1604. Pentru lucrarile viitoare, câstigul salarial mediu net luat in considerare va fi cel de la data receptiei. Proprietarii care trebuie sa suporte partial costurile vor putea plati in rate, dar nu-si vor putea vinde apartamentul pâna nu vor da si ultimul leu.

Criterii pentru includerea in programul de reabiliatre termica:
– vechimea solicitarii din partea asociatiei de proprietari;
– vechimea cladirii;
– starea tehnica a cladirii;
– numarul de apartamente
– categoria de importanta a obiectivului

Blocuri incluse in programul de reabilitare termica:
– str. Nicolae Titulescu, bl. 30, Asociatia „Nicolae Titulescu”
– str. Republicii 27A, 27B, 29A-D, As. 79
– str. Nicolae Balcescu 5A, B, C, G, As. „N.Balcescu” si As. „Luceafarul 93”
– str. Nicolae Balcescu 12A-H, As. „Central 93”
– str. Republicii 76A, C, D, E, G, As. 90
– str. Cornisa Bistritei 13A-D, As. 31
– str. Aviatori 32A-C si 33A-C, As. 34




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014