22 noiembrie 2024

“Gandhi, calea sufletului uman”

Duminică, 15 martie, puteți vedea la Teatrul Municipal „Bacovia”, de la ora 18.00, ”Sâmbătă Gandhi Tăcea”, un spectacol 16+, nemaipomenit, plin de culoare, care m-a captivat pe toată durata sa. Premiera – o premieră absolută în România – a avut loc pe 14, și 16 februarie 2020. Piesa, premiată în anul 2017 la concursul concursurilor de dramaturgie contemporană „Kulminația”, este scrisă de Anastasia Bukreeva, dramaturg, scenarist și prozator, iar regizorul producției băcăuane este Aleksandr Anatolievici Ogariov, amândoi fiind din Rusia. Traducerea a fost realizată de Raluca Rădulescu.

Povestea este una foarte actuală, profundă, condimentată cu momente amuzante, în care râzi cu tot sufletul, care se lipesc perfect de momentele haotice, de momentele de o liniște profundă, amestecate cu sentimente de revoltă și tristețe. E o poveste de viață, văzută din perspectiva unui adolescent, cu un impact emoțional foarte intens. Monologurile lui Mot, personajul principal, au la bază probleme existențiale, atât de reale și astăzi, pline de creativitate și sinceritate, încât fără să vrei te regăsești în ele. Fiecare dintre noi se va regăsi măcar puțin în spectacol, deoarece cum spune dramaturgul Anastasia Bukreeva: „Gandhi este calea sufletului uman”.



Piesa de rezistență a fost dubla distribuție care a transpus totul foarte profund: Mot-Tudor Hurmuz, Lisa-Daniela Vrînceanu (care asigură și asistența de regie), Tata-Matei Bogdan / Valentin Braniște, Mama – Florina Găzdaru / Eliza Noemi Judeu, Bunicul – Ion Goranda, Katia – Bianca Babașa, Tanti Lena – Andreea Darie, Doctorul – Ștefan Alexiu, Individul -Vlad Nicolici, Karamelka – Minodora Broscoi, alături de tehnicienii care au avut momente de figurație: Nicu Pașcu, Gheorghiță Trandafir, Constantin Cojocariu.

Atmosfera a fost una dinamică, cu coregrafii energice și mișcări electrizante, realizate de coregraful Mariana Gavriciuc, de asemenea, jocurile de lumini stroboscopice, realizate de Adrian Buliga expert in lighting design, au fost foarte interesante și atrăgătoare, la fel ca imaginile video, realizate de Ovidiu Ungureanu (Chromatique Studio), dând spectacolului o notă mai artistică. Decorul, realizat de scenografa Clara Pop, a fost unul surprinzător și original. În definitiv, spectacolul a fost fantastic, merită văzut, deoarece vei aprecia mai mult prezența familiei tale și vei vrea să petreci mai mult timp cu ea.

Patricia Unguru, clasa a X-a, elevă la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” și la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014