22 septembrie 2024
Top StoryCum va arăta, economic, Regiunea Nord-Est în următorii zece ani?

⦁ primele răspunsuri au fost formulate, în Bacău, la „Caravana ADR Nord-Est pentru programare 2021-2027”

Cum va arăta, economic, Regiunea Nord-Est în următorii zece ani?

Periplul „Caravanei pentru programare 2021-2027”, organizată de Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADR Nord-Est) și care a făcut, în două săptămâni, popasuri în alte cinci orașe din Regiune, s-a încheiat vineri, 28 februarie, în Bacău. Reuniunea din județul nostru a fost găzduită de Universitatea „Vasile Alecsandri”.

La reuniune au venit Vasile Asandei – directorul general al ADR Nord-est, și Gabriela Bobeanu – șefa Biroului de informare a Agenției. Ei s-au întâlnit cu reprezentanți ai mediului de afaceri băcăuan, din unități industriale mari, precum Grupul Agricola și Aerostar, dar și din întreprinderi mici și mijlocii și din societăți de consultanță în domeniul afacerilor și finanțărilor europene și guvernamentale. Alături de ei au fost prefectul Liviu Miroșeanu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Bacău, Doru Simovici, și Silviu Botez – directorul Direcției dezvoltare durabilă și managementul proiectelor de la Consiliului Județean. A fost prezent și rectorul Universității „Vasile Alecsandri”, Carol Schnakovszky.



Reuniunea a fost o consultare publică dedicată stabilirii viitoarelor priorități de finanțare pentru mediul privat în perioada 2021-2027, actuala ediție a Programului Operațional Regional (2014-2020) fiind pe sfârșite.
Vasile Asandei a comentat posibilele răspunsuri la întrebări precum „Unde suntem”, „Unde vrem să fim” și „Cum ajungem la target-ul propus” și a explicat care sunt obiectivele viitorului program european de finanțare a afacerilor, în care se presupune că România va primi o finanțare de 31 de miliarde de euro. Au fost nominalizate, de asemenea, provocările pentru aplicarea noului POR și ce pași trebuie făcuți.

Reuniunea a fost și un preambul de consultare publică dedicată stabilirii viitoarelor priorități de finanțare pentru mediul privat în perioada 2021-2027.

La nivel european, in perioada 2021 – 2027, accentul va fi pus pe domenii noi pentru Romania, cum ar fi descoperirea antreprenorială, specializarea inteligentă, facilitarea investițiilor în noile tehnologii, adaptarea întreprinderilor la noile cerințe privind o economie cu emisii scăzute de carbon.
Propunerile participanților la reuniune vor fi colectate, discutate și transpuse în linii de finanțare dedicate conform cu nevoile de dezvoltare ale mediului de afaceri din Regiunea Nord-Est.

„Vrem să dezvoltăm parteneriatul cu sectoarele public și privat, dar și cu mediul universitar din toată regiunea noastră pentru că viitorul exercițiu financiar este provocator pentru Uniunea Europeană, dar în primul rând pentru România. De ceea ce vom reuși să facem în următorii zece ani va depinde șansa regiunii de a face un salt semnificativ în progresul economic. Vrem să înlocuim în gândirea noastră sintagma «Cheltuim bani europeni» cu «Investim bani europeni»”.
Vasile Asandei, directorul general al ADR Nord-Est



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img