26 noiembrie 2024

Administratia Stavarache, prinsa, din nou, in ofsaid la gestionarea fondurilor UE

Un contract suplimentar de lucrari atribuit – fara organizarea unei licitatii prealabile – catre un consortiu de firme condus de Branpis a venit de hac municipalitatii bacauane

Administratia Stavarache, prinsa, din nou, in ofsaid la gestionarea fondurilor UE



Un control ordonat, la inceputul acestui an, de Autoritatea de Management (AM) a POS Mediu a evidentiat nereguli cât casa in privinta atribuirii, fara licitatie, a unui contract suplimentar de lucrari catre un consortiu de firme condus de Branpis SRL. Oficialii Ministerului Mediului au sesizat ca, sub pretextul unei asa-zise „situatii imprevizibile”, edilii au dirijat catre asocierea de firme un contract suplimentar de peste 480.000 lei, in mod complet nejustificat. In urma verificarilor, AM a POS Mediu a ordonat o corectie financiara de 25 la suta la valoarea contractului. Procentul in cauza nu va putea fi decontat din fonduri europene, ci urmeaza sa fie suportat exclusiv din bugetul local de catre municipalitate. Prins in corzi, primarul a formulat o actiune in instanta pentru anularea Notei de constatare a neregulilor in baza careia AM a POS Mediu a aplicat sanctiunea.

Administratia Stavarache a fost prinsa din nou cu mâta-n sac in ceea ce priveste gestionarea fondurilor europene. In februarie 2012, AM a POS Mediu a ordonat efectuarea unui control la Primaria Bacau asupra modului in care institutia edilitara a atribuit, fara organizarea unei licitatii prealabile, un contract suplimentar de lucrari. Beneficiarul contractului a fost un consortiu de firme condus de Branpis. Din asociere mai faceau parte societati precum Multiservice SRL, Segama SRL, Thic Izolatii Pascanu sau General Electric SRL. In valoare de peste 480.000 lei, contractul a fost atribuit in octombrie 2011 si a vizat mai multe lucrari suplimentare presupuse de modernizarea unui punct termic din municipiul Bacau (PT 69, de pe strada Garii). Contractul a fost atribuit catre consortiul de firme prin procedura de negociere, fara publicarea prealabila a unui anunt de participare, fapt ce contravine normativelor europene in vigoare. Asocierea de firme se ocupa de reabilitarea PT 69 si a retelelor termice aferente inca din decembrie 2009, când consortiul a câstigat contractul de lucrari nr. 100739, având valoarea de 1,19 milioane lei si o durata de executare de doar 60 de zile. Dupa 3 ani, Primaria Bacau a pus pe tava asocierii Branpis & co. un contract de lucrari suplimentare care-i da mari batai de cap.

Au desfiintat argumentele Primariei

Echipa de control trimisa la Bacau de Ministerul Mediului a decoperit mai multe nereguli in ceea ce priveste atribuirea contractului. Mai mult, oficialii ministerului au desfiintat argumentele edililor bacauani, socotite – de asemenea – incorecte.

„Comisia retine culpa autoritatii contractante care nu a manifestat interes si diligenta in a detine date referitoare la amplasamentul proiectului pe care intentiona sa fie executate lucrarile care formau obiectul contractului de lucrari (…) Starea conductelor si conditiilor fizice din subsolurile blocurilor nu se circumscriu nici macar ad absurdum unor situatii ce nu puteau fi prevazute in mod obiectiv de catre autoritatea contractanta (n.r. – Primaria Bacau), fie prin intermediul proiectantului desemnat, fie prin vizitarea prealabila a amplasamentului proiectului (…) De asemenea, faptul ca Sucursala Regionala Cai Ferate Iasi si Asociatia de proprietari CFR, aflati in vecinatatea lui PT 69 nu mai erau bransati la SACET (n.r. – sistemul public de termoficare), nu poate fi considerata o situatie imprevizibila care nu putea fi constatata inainte de data demararii proiectului”, se arata intr-o Decizie a AM POS Mediu prin care oficialii Ministerului Mediului au respins contestatia Primariei Bacau impotriva Notei de control.

Aceeasi Decizie, datata 15 mai 2012, precizeaza ca „la data demararii procedurii de achizitie publica, autoritatea contractanta avea obligatia de a se asigura ca proiectul lucrarii contine toate informatiile si datele care sa permita executantului sa finalizeze proiectul contractat”.

Impotriva «Notei de control» a Directiei Generale Autoritatea de Management a POS Mediu, primarul Romeo Stavarache a facut contestatie. Aceasta a fost respinsa – in mai 2012 – de oficialii de la Bucuresti. Pe 17 iulie 2012, edilul a deschis o actiune in instanta pentru a anula Nota in cauza si, odata cu aceasta, sanctiunea decisa de AM a POS Mediu.

Proiectare facuta din birou, cu consimtamântul Primariei

Pe 15 noiembrie 2011, Desteptarea publica o ancheta in care era dezvaluit, pas cu pas, mecanismul pus la cale de municipalitatea bacauana pentru a-i goli de bani pe europeni (n.r – „Cum au ajuns sa ne coste o avere ruginiturile din subsolul Bacaului). De la Studiul de fezabilitate la Proiectul Tehnic, conductele ce alcatuiesc reteaua de distributie secundara a agentului termic s-au lungit cu peste 11 kilometri, motivatia edililor fiind aceea ca infrastructura de termoficare se intersecta cu diferite proprietati private care trebuiau ocolite. Studiul de fezabilitate (SF) privind modernizarea retelelor termice secundare a fost facut de o firma din Bucuresti care, se pare, nu prea a dat prin Bacau pentru a verifica situatia din teren. Reprezentantii firmei s-au baricadat in spatele unei presupuse clauze de confidentialitate si au refuzat sa dea detalii privitoare la studiul de fezabilitate.

„Eu nu am ce relatii sa dau, absolut niciun fel de relatii. Contractul si ceea ce am facut este confidential, asa ca luati legatura cu beneficiarul. Sa va spuna dânsii ce au facut si cum au facut. Am fost in laboratorul unei lucrari si atât. Mi-am incheiat misiunea”, a declarat – in noiembrie 2011 – Cristian Athanasovici, directorul societatii ATH Energ, proiectantul SF-ului. Ulterior, Primaria Bacau a beneficiat de consultanta danezilor de la Ramboll pentru realizarea proiectului tehnic de executie. Nici reprezentantii Ramboll nu au vrut sa vorbeasca cu presa, in toamna anului trecut, invocând aceleasi clauze de confidentialitate.

Oficialii Ministerului Mediului veniti in control in Bacau au incriminat atitudinea Primariei care a pus nevoia de a contracta lucrari suplimentare pe seama unor diferente existente intre datele din proiect si realitatea din teren.
„Primaria Municipiului Bacau nu se poate prevala de erorile de proiectare ale proiectantului in justificarea pretinselor circumstante imprevizibile devreme ce insasi autoritatii contractante ii incumba sarcina de a pune la dispozitia contractorului documentatia necesara executiei lucrarilor contractate”, au constatat oficialii AM POS Mediu.

Dau banii inapoi

Conform Deciziei nr. 135689 din 15 mai 2012, Autoritatea de Management a POS Mediu a dispus mentinerea titlului de creanta stabilit, legal si temeinic, in urma controlului efectuat in municipiul Bacau. Cu alte cuvinte, AM trebuie sa recupereze de la Primaria Bacau 25 la suta din valoarea contractului suplimentar de lucrari atribuit consortiului condus de Branpis

Ministerul Mediului citeste Desteptarea!
Am evidentiat neregulile de la PT 69 inca din noiembrie 2011

Pe 21 noiembrie, anul trecut, cotidianul Desteptarea dezvaluia – intr-o ampla investigatie – modul in care societatea Branpis este abonata la contracte publice cu CET SA, in temeiul unui acord cadru incheiat cu societatea de termoficare. Cazul dubioaselor lucrari suplimentare de la PT 69 a fost prezentat pe larg in materialul «Branpis, capusa care a supt de bani sistemul de termoficare».

La sfârsitul lui 2009, asociatia Branpis-Multiservice-Segama a obtinut de la Primaria Bacau un contract in suma de 1,19 milioane lei (fara TVA), vizând reabilitarea retelelor termice secundare aferente PT 69. Potrivit anuntului de participare nr. 80236 din 16 iunie 2009, traseul tevilor de termoficare de la PT 69 avea o lungime de 1210 metri. In octombrie 2011, asocierea de firme condusa de Branpis, s-a ales cu un contract de lucrari suplimentare in suma de peste 480.000 lei (fara TVA), vizând reabilitarea „retelelor termice secundare de la PT 69”. Motivul incredintarii contractului de lucrari suplimentare a fost de-a dreptul aberant. Potrivit anuntului de atribuire nr. 116710 din 20 octombrie 2011, lucrarile suplimentare au fost cauzate de necesitatea de a „suplimenta” cantitatea de teava pe motiv ca „pe anumite portiuni din traseul retelei termice au fost revendicate si retrocedate terenuri” (!!!). Contractele vizând modernizarea retelei de la PT 69, oferite consortiului condus de Branpis, se ridica la suma de peste 1,67 milioane lei (fara TVA).

REALITATE
Retehnologizarea sistemului public de termoficare poate umple de bani clientela politica

Reabilitarea PT 69 face parte dintr-un contract mai mare vizând modernizarea, cu bani de la UE, a retelelor termice secundare din municipiu, parte a proiectului de retehnologizarea a sistemului public de termoficare si a CET SA Bacau. Proiectul se deruleaza pe mai multe componente, unele dintre acestea fiind deja contractate de municipalitate(construirea grupului 2 cogenerare de la CET, modernizarea CAF 1 Letea etc). Unul dintre cele mai râvnite contracte, modernizarea retelelor de distributie aferente unui numar de 25 de puncte termice din oras bate pasul pe loc de luni bune, autoritatile suspendând licitatia pe fondul mai multor nereguli grave ce au insotit procedura de achizitie publica organizata de Primarie. Potrivit POS Mediu, retehnologizarea sistemului de termoficare din Bacau are o valoare totala de peste 63 de milioane euro. 50 la suta din suma este suportata din fonduri europene, iar 45 la suta din bugetul de stat. Restul de 5 la suta reprezinta contributia municipalitatii bacauane.

Ce spune Primaria

Argumentul cu care se apara municipalitatea impotriva sanctiunii decise de AM POS Mediu se refera la caracterul accidental al lucrarilor suplimentare de la PT 69. Acestea, sustin edilii, nu puteau fi prevazute. “Legiuitorul nu explica foarte clar ce inseamna «imprevizibil», in Ordonanta 34. Acolo (n.r. – PT 69) sunt 2-3 proprietati private si a fost nevoie de lucrari pentru ocolirea lor. Eu nu am o parere prea buna despre proiectanti, dar proiectantul nu are de unde sa stie ce se afla sub pamânt sau la ce adâncime. Sunt retele vechi de 30 de ani”, a afirmat viceprimarul Dragos Luchian.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014