Onoarea organizării celei de-a 56-a ediții a Olimpiadei Naţionale de Fizică reprezintă, însă, şi responsabilitatea de a pune la dispoziţia concurenţilor şi a delegaţiilor însoţitoare toate resursele indispensabile derulării în condiţii optime a manifestării competiţionale menţionată, precum şi asigurarea confortului pe toată perioada în care participanţii vor fi oaspeţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău.
Olimpiada Naţionale de Fizică de anul acesta din Bacău se va desfăşura în perioada 13-17 aprilie 2020. Va fi o competiție care va reuni elevi din clasele de gimnaziu (VI – VIII) și liceu (IX – XII), cu rezultate deosebite obţinute la etapa judeţeană. O structură competiţională de elită, cu elevi (circa 600) şi profesori (126 de toți, profesori de fizică, profesori universitari, inspectori, profesori emeriți care vor face parte din Comisia Națională și alți invitați) din întreaga ţară.
Reprezentanții lotului de fizică băcăuani (în anul școlar trecut, 2018-2019) care „au adus” Naționala în județul nostru, urmare a rezultatelor obținute în această competiție, sunt:
• Ciaușu Ioan-Călin, Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” Bacău, medalie de argint;
• Grosu Teodor Ionuț, Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” Bacău, medalie de bronz;
• Ștefănescu Ștefan, Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” Oneşti, mențiune, medalie de argint;
• Gătej Nicolae, Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” Oneşti, mențiune, medalie de argint;
• Murariu Alexandra, Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” Bacău, medalie de bronz;
• Caragea Radu Laurențiu, Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” Bacău, medalie de bronz;
• Ravariu Eugen Cristian, Colegiul Național „Ferdinand I”, diplomă de onoare;
• Mitrofan Theodor Cristian, Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” Oneşti, diplomă de onoare.
Descrierea proiectului
În cadrul Olimpiadei Naţionale de Fizică se desfăşoară proba experimentală de laborator, proba scrisă, stabilirea lotului național, care să ierarhizeze elevii şi să-i selecteze pentru premiere. Proba de baraj se realizează pentru selecţia elevilor care vor face parte din lotul lărgit şi apoi din lotul restrâns al României şi care vor reprezenta ţara la etapele internaţionale. Activităţile se vor desfăşura în sălile de clasă, în laboratoare de fizică şi vor fi coordonate de profesori cu experienţă şi rezultate deosebite. Acestea vor fi îmbinate și cu excursii, vizitarea unor obiective cultural-turistice, distractive și drumeţii.
Calendarul activităţilor
Pe 13 aprilie 2020, de la ora 17.00 va avea loc deschiderea festivă, la Teatrul de Vară. Pe 14 aprilie 2020 este programată proba practică, de 3 ore, la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău (clasele a IX –a și a X-a), la Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacău (clasele a VII -a , a XI-a şi a XII-a) și la Liceul Tehnologic ,,Anghel Saligny” Bacău (a VI –a și a VIII-a). Pe 15 aprilie este proba teoretică, tot de 3 ore, cu finalizarea evaluării, urmată de rezolvarea contestaţiilor şi stabilirea listei participanţilor la proba de baraj. Pe 16 aprilie va fi proba de baraj (5 ore), pentru selecţia lotului lărgit, iar pe 17 aprilie festivitatea de premiere și decernarea premiilor, tot la Teatrul de Vară, de la ora 9.00. În cadrul acestei festivităţi vor fi premiaţi elevii câştigători ai Olimpiadei Naţionale de Fizică, cu premiile I, II, III, menţiuni şi medalii din partea Societăţii Române de Fizică.
„Judeţul Bacău este un promotor al performanţei educaţionale, aspect confirmat de către elevii care participă în fiecare an la etapele naţionale ale olimpiadelor, ocupând de fiecare dată locuri fruntaşe. Este elocventă experienţa noastră în organizarea Concursului Național Interdisciplinar de matematică şi fizică «Vrănceanu-Procopiu», de 21 de ediții, dar şi a altor competiţii educaţionale de rezonanţă. În ceea ce priveşte disciplina fizică, reprezentarea județului Bacău de către elevii băcăuani, în competiţiile de amploare, a condus la poziţionarea superioară a judeţului nostru într-o ierarhie naţională, determinând desemnarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău, printr-o adresă emisă de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, pentru a organiza în acest an şcolar a 56-a ediţie a Olimpiadei Naţionale de Fizică.”
Prof. Ovidiu Buhuceanu,
inspector școlar pe disciplina fizică la Inspectoratul Școlar Județean Bacău