Apariția Legii 127/2019, noul act normativ care reglementează sistemul public de pensii, a avut darul să semene îngrijorare în rândul multor asigurați care vor să se pensioneze înainte de împlinirea vârstei standard. Mai exact, este vorba despre cei care ar putea să iasă la pensie anticipată parțială după 1 septembrie 2021, când noua lege va intra în vigoare. În această lege, însă, nu se mai regăsește noțiunea de pensie anticipată parțială, ceea ce i-a făcut pe mulți să tragă concluzia că de la 1 septembrie 2021 nu vor mai avea această posibilitate de pensionare.
Dar nu este niciun motiv să se teamă. Aceasta pentru că pensia anticipată parțială este prevăzută și în Legea 127/2019, dar sub altă denumire. Este reglementată în ”Secțiunea a 2-a” din această lege sub titlul ”Pensia anticipată”. Cât despre pensia anticipată, din momentul de față, această variantă a fost inclusă în ”Secțiunea 1-a” din Legea 127/2019, la articolul 57.
Condițiile de pensionare rămân aceleași
Așadar, și după 1 septembrie 2021, vor putea ieși la pensie anticipată parțială persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare (35 ani, bărbații și 31 de ani și 9 luni, în prezent, respectiv, 35 de ani în 2030, pentru femei), precum și cele care l-au depășit cu până la 8 ani. Dacă îndeplinesc una din aceste condiții, ele se vor putea pensiona cu până la 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare (65 ani, bărbații, 63 ani, femeile, în 2030, creșterea pentru ele fiind progresivă), ca și acum.
Și vor fi penalizate, ca și în prezent. Pensia pentru limită de vârstă pe care ar trebui să o aibă le va fi diminuată în raport de stagiul de cotizare pe care îl au peste cel complet și de numărul de luni de reducere (anticipare) a vârstei standard. Astfel, cei care au mai puțin de un an peste stagiul complet de cotizare vor suporta o diminuare cu 0,50 la sută pentru fiecare lună de anticipare. În total, penalizarea (cea mai mare) va fi de 30 la sută și este vorba despre cei care au doar stagiul complet de cotizare ori mai puțin de un an peste acesta și vor ieși la pensie mai devreme cu 5 ani decât vârsta standard de pensionare.
Pentru fiecare an în plus la stagiu diminuarea scade cu 0,05 la sută. Celor care au între 7 și 8 ani de vechime în muncă în plus față de cea completă pensia cuvenită li se va diminua cu 0,15 la sută pentru fiecare lună de anticipare. În momentul în care persoana în cauză va ajunge la vârsta standard de pensionare, ea va beneficia de recalcularea pensiei în funcție de stagiul de cotizare acumulat, astfel că penalizarea va dispărea.
Noi avantaje
Tot de la 1 septembrie 2021, cei care nu au vârsta standard de pensionare, dar au depășit stagiul complet de cotizare cu cel puțin 8 ani vor putea solicita mai devreme ieșirea la pensie, dar de limită de vârstă, nu la cea anticipată, ca în prezent, fără a fi penalizați. Această posibilitate este menționată la art.57, al.1, care spune:
”Persoanele care au depășit stagiul complet de cotizare, prevăzut în anexa 5, cu cel puțin 8 ani pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzută în anexa 5”. Și tot ca o noutate, ele vor putea valorifica perioadele asimilate (facultatea, stagiul militar etc.) la calcularea stagiului de cotizare individual, lucru care acum nu este permis decât la împlinirea vârstei standard de pensionare.
În plus, ieșind la pensie de limită de vârstă, și nu la cea anticipată, ca acum, vor putea cumula pensia cu salariul, obținut în baza unui contract individual de muncă, sau cu alte venituri. Evident că luarea în calcul la stabilirea stagiului de cotizare a perioadelor asimilate va însemna o vechime în muncă mai mare și mai mulți bani la pensie. În prezent, în județul Bacău, pensia anticipată medie este de 1.734 lei, iar numărul beneficiarilor este de 381 persoane. Pensia anticipată parțială medie este de numai 1.155 lei. De această categorie de pensie se bucură 2.667 persoane.