Mihai Jitaru și Aurel Craioveanu sunt doi militari de la Gruparea de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” Bacau, care s-au alăturat trupelor internaționale de menținere a păcii din Afganistan. Întorși acasă, după ce au stat timp de șase luni în periculosul Kabul, cei doi subofițeri au fost medaliați de ministrul Apărării , precum și de Armata Statelor Unite, cu distincția Army Achievement Medal, ca semn de apreciere față de activitatea strălucită pe care au avut-o pe timpul executării misiunii.
Misiunea militarilor băcăuani a avut loc în perioada februarie – septembrie 2019, când cei doi jandarmi au făcut parte dintr-un contingent de 24 de români trimiși să instruiască și să consilieze forțele afgane de securitate. Practic, cei doi militari aveau sarcina de a-i proteja pe colegii lor jandarmi care-i instruia pe afgani.
Înainte de ajunge în teatrul de operațiuni, jandarmii băcăuani au trecut printr-o serie de testări extrem de dure, în urma cărora au căpătat deprinderi practice legate atât de cultura, tradițiile și situația operativă din Afganistan, cât și de acordare a primului ajutor medical în condițiile specifice teatrelor de operații, tragerile speciale, tehnicile și tacticile de protecție a personalului.
„Cei doi colegi au fost decorați și de partenerul strategic, Statele Unite ale Americii, ceea ce demonstrează că militarii români, militarii jandarmi au atins acel nivel de pregătire, de încredre și de compatibilitate cu profesioniștii militari din celelalte armate. Personal, sunt efemer comandantul acestor doi colegi, printre care se numără și adjunctul meu, colonelul Mătăsaru, care este un deschizător de drumuri, el tocmai întorcându-se, în urmă cu un an, de la o asemenea misiune. Așadar, cu toții au experiența din teatrele de operațiuni.
De fiecare dată, ne bucurăm că sunt mesagerii profesionalismului și ai competenței militarilor români și, mai ales, că se întorc sănătoși acasă”, a declarat col.Ion Sandu, comandantul Grupării de Jandarmi Mobile din Bacău. Urmare a curajului celor doi jandarmi băcăuani, aceștia au fost medaliați, săptămâna trecută, la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, de către însuși ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, care le-a înmânat emblema de onoare a Ministerului Afacerilor Interne cu însemne de război.
Totodată, militarii au primit și Army Achievement Medal, din partea armatei SUA, ca recunoaștere a serviciului merituos și a realizărilor avute în timpul desfășurării turului de serviciu.
„Army Achievement Medal este o medalie pe care Statele Unite o acordă din 1971 doar militarilor americani, dar și celor cu care armata SUA desfășoară activități împreună. Iar, din cele zece cadre care au participat de-a lungul timpului la misiuni în Afganistan, doar cei doi colegi au primit această medalie”, a subliniat col. Adrian Mătăsaru, adjunctul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.
Îngeri păzitori, în iadul din Kabul
„Tot ce trebuia să facem era să oferim protecție consilierilor români, pe timpul deplasării din baza unde eram dizlocați în baza afgană, chiar și pe timpul consilierii. Efectiv, intram cu ei în birouri sau unde se deplasau consilierii. Eram, practic, îngerii lor păzitori”, povestește plutornierul major Mihai Jitaru. Interesant este că, în tot acest răstimp, în zona de război, avuseseră loc mai multe atacuri ale talibanilor care se infiltrau printre polițiștii afgani.
„Din păcate, partnenerii noștri croați au fost atacați de tabilani, unul dintre ei și-a pierdut viața, iar alți doi au ajuns în stare gravă la spital. Erau în convoi și un individ care purta o vestă cu explozibil s-a lipit cu motocicleta de mașina croaților după care s-a detonat. S-a întâmplat la o distanță de vreo doi kilometri de noi, pe un drum pe unde mergeam foarte des”, își amintesc militarii.
De altfel, chiar cu puțin timp înainte de a ajunge în Afganistan, pe un alt traseu de deplasare, avusese un astfel de atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, în urma căruia și-a pierdut viața un ofițer afgan pe care îl consiliau ofițerii români. Acolo, riscurile erau la tot pasul, mai ales când ieșeai din baza militară, dar și când te aflai în interiorul acesteia. De regulă, alertele erau date de specialiștii aliați care culegeau informații vitale pentru misiunile militarilor. În practică, însă, doar Dumnezeu te mai putea ferea să nu te afli la momentul fatidic lângă mașina care, aparent, se plimba prin oraș, încărcată la refuz cu explozibil care, ulterior, sărea în aer.
Dificil era și să-ți dai sema când un afgan antrenat de militarii străini întorcea armele, alăturându-se talibanilor, cu tot cu cunoștințele acumulate, inclusiv cu hărțile, în original, ale bazelor militare. Pericolul putea exista și în simpla prezență a unui copil, la prima vedere, nevinovat, militarii fiind instruiți să le acorde maximă atenție și acestora. „Copiii afgani se atingeau pur și simplu de mașinile noastre, în felul lor de a se juca. Și, chiar nu era deloc confortabil să auzi, bum bum bum, cum băteau cu pumnii lor în caroserie. În general, localnicii au un cult de a se sacrifica, e mântuirea lor, iar pentru copii, se știe, arma e o jucărie, ei știu să tragă de mici”, mai arată militarii.
Dorul de cei dragi
Printre momentele extrem de grele pe care le-au trăit a fost și cel în care au fost nevoiți să-i conducă la avionul care avea să-i repatrieze pe colegul militar MAN, precum și pe angajatul Ministerului Afacerilor Externe, omorâți în atentantul care a avut loc lângă baza lor din Kabul.
„Astfel de trăiri intense am mai avut, de exemplu, când ne aflam pe traseul de deplasare și ne-a anunțat prin căile de comunicații «Enemy in the area». Nu se mai întâmplase până atunci și ne-am gândit la mai multe, că o să ne atace. Atunci, am mărit viteza și am reușit să ieșim din acea zonă, recunoscută prin multiplele atentate”, ne destăinuie, la rândul lui, plutonierul major Aurel Craioveanu.
Însă, cel mai greu le-a fost să stea departe de cei dragi de acasă. Puțini dintre noi pot înțelege că nici măcar partea financiară nu putea compensa riscurile la care erau expuși, dar și depărtarea de familie. Astfel că, pentru moment, cei doi bravi militari se bucură de frumusețea familiilor, ambii fiind căsătoriți, având fiecare câte un copil minor.
„Probabil, vom mai participa, dar de data asta și familia va avea un cuvânt de spus. Pentru că fost greu. E drept că ne-a ajutat cumva tehnologia, dar nu putea aduce aproape de ai noștri, mai ales în momentele grele. Am avut probleme cu copiii noștri, atunci când plecam de acasă, chiar și când duceam gunoiul, plângeau, crezând că nu o să ne mai întoarcem”, mai spun cei doi militari.
Aurel Craioveanu este din Adjud și a făcut Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani, între anii 2006 și 2008, după care a ajuns la Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău, trecând pe la Detașamentul de Ordine Publică. În 2013, a început pregătirile pentru a intra Detașamentul de Intervenție Antiteroristă, timp în care a participat, în colaborare cu BCCO, DIICOT, DNA, la diverse percheziții în dosare de trafic de droguri, mită, trafic de persoane etc.
Mihai Jitaru a absolvit Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Petru Rareș” în orașul natal, Fălticeni, în 2010, apoi a fost repartizat la unitatea de jandarmi din Bacău, unde a activat în cadrul Detașamentului de Ordine Publică, până în 2014. De atunci și până în prezent, este coleg cu Aurel Craioveanu la Detașamentul de Intervenție Antiteroristă.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.