Tinerii din județ care vor să devină fermieri pot solicita, din aprilie, sprijin de la stat. Banii vor fi alocați pentru sprijinirea celor care vor să se mute în mediul rural unde să facă, pentru prima dată, o activitate agricolă.
Totodată, se dorește și crearea posibilității tinerilor fermieri rezidenți, cu un minim de cunoștinţe de bază, de a se instala ca şefi/conducători ai unei exploatații agricole. Astfel, în cadrul Submăsurii 6.1, aceștia pot primi maximum 50.000 de euro, sumă care se va acorda sub formă de sumă forfetară în două tranșe: 75 la sută, la semnarea contractului, și diferența, în funcţie de implementarea corectă a Planului de afaceri. Afacerile inițiate de tinerii fermieri trebuie să se desfăşoare în domeniul apicol, zootehnic și vegetal.
Potrivit Ghidului Solicitantului, sprijinul nerambursabil se acordă pentru o perioadă de maxim trei/cinci ani (perioada de cinci ani se aplică doar pentru sectorul pomicol). Pot beneficia de acest sprijin tinerii care se instalează ca unic șef al exploatației agricole, dar și firmele cu mai mulţi acţionari, dintre care unul este un tânăr fermier care se instalează și exercită un control efectiv pe termen lung, într-o exploatație.
De reținut că „tânăr fermier” este considerată persoana care are vârsta de până la 40 de ani inclusiv, la momentul depunerii cererii de finanțare, care deține competențele și calificările profesionale adecvate și care se stabilește pentru prima dată într-o exploatație agricolă ca șef al respectivei exploatații.
De la începutul lansării sprijinului, în 2015, la nivelul județului Bacău, 55 de tineri au fost ajutați de stat să se instaleze în mediul rural, primind finanțări totale de 2,3 milioane de euro.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.