24 decembrie 2024

Albia Bistritei, inecata de gunoaie

Desi curatarea raurilor care traverseaza fiecare judet revine in sarcina autoritatilor locale, in 2010, cand se promoveaza ecologia si conservarea resurselor naturale, acestea isi declina competenta. Aceeasi situatie se aplica si in judetul Bacau: Garda de Mediu nu aplica amenzi, in timp ce fiecare autoritate din domeniu isi paseaza responsabilitatea.

Atributiile pentru curatarea albiilor raurilor sau a lacurilor de acumulare, formate artificial pentru producerea de energie electrica, sunt impartite. Potrivit Legii Apelor, 107/1996, motificata si completata ulterior, in judetul nostru responsabilitatea pentru ecologizarea apelor este impartita intre primarii, Sistemul de Gospodarire a Apelor Bacau (SGA), din cadrul Administratiei Bazinale de Apa Siret si Hidroelectrica, care administreaza lacurile de acumulare. Mizeria, peturile si alte resturi din apele curgatoare, care sunt situate in intravilanul localitatilor intra in atributiile de ecologizare ale primariilor. Cand acestea ajung in extravilan, sunt in grija SGA, iar cand ajung in acumularile formate pe cursul Bistritei, intereseaza SC Hidroelectrica SA. 2.157 de kilometri de retea hidrografica sunt in administrarea SGA Bacau. “Noi avem in atributii doar extravilanul localitatilor. Hidroelectrica are lacurile de acumulare si 500 de metri aval de baraje, iar ce trece prin localitati tine de primarii. In mod normal, ar trebui ca apele sa fie curatate de cei care le murdaresc (de persoane si autoritati locale). Noi ar trebui sa ne ocupam mai mult de exploatare, de elementele tehnice, dar de multe ori participam numai noi la actiunile de ecologizare”, afirma Mircia Olaru, directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor Bacau.

Nicio amenda „pe Bistrita”

Din informatiile oferite de Garda de Mediu Bacau, se pare ca nu s-au aplicat amenzi, cel putin in ultima perioada, pentru mizeria de nedescris de pe raul Bistrita. „Este destul de dificil de aplicat sanctiuni in aceasta situatie, mai ales pentru ca nu stii cui sa-i dai amenda. Cum ii poti identifica pe cei care au aruncat gunoaie?”, se intreaba retoric Iuliana Romaniuc, director al Garzii de Mediu Bacau. In plus, aceasta sustine ca nu au existat sesizari in aceasta privinta. Totodata, nu au fost aplicate amenzi nici in ceea ce priveste poluarea apelor. Nici Administratia Bazinala de Apa Siret se pare ca nu are atributii de ecologizare, ci doar unele de ordin tehnic. „Primariile ar trebui sa se ocupe, dar nu fac asta. Spun ca pet-urile vin din amonte si dau vina unii pe altii”, a declarat Constantin Draganuta, directorul institutiei.



La Insula de Agrement va fi curatat… altadata

Insula de Agrement din municipiul Bacau este unul dintre cele mai populate locuri de relaxare. Desi aspectul general al insulei este de curatenie, albia raului “lasa de dorit”. Potrivit specialistilor in domeniu, fenomenul de colmatare, foarte accentuat in ultimii ani, a schimbat la fata peisajul. Lacul artificial din jurul Insulei de Agrement este plin de mizerie, pet-uri, stuf, sobolani, care pot pune in pericol sanatatea bacauanilor. De mai multi ani, in urma analizelor facute de specialistii de la Directia de Sanatate Publica, s-au montat panouri de avertizare in care se mentioneaza ca scaldatul prezinta risc de imbolnavire. Cu toate acestea, autoritatile declara ca nu pot face prea multe. Albia lacului de la Insula de Agrement intra in atributiile Sistemului de Gospodarire a Apelor. “Deocamdata ne ocupam de inundatii. Nu va pot spune cand ne vom ocupa de ecologizarea Insulei de Agrement”, a mai precizat Mircia Olaru. Principalul motiv pentru care albia de la Insula de Agrement nu este curatata il reprezinta costurile foarte mari. Este nevoie de secarea lacului si transportarea a sute de masini de mal si gunoaie. Care, oricum, se vor depune iar in scurt timp.

Andreea Lupascu


spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img